Сурва превърна Перник в център на България

Атракцията тази година е група от остров Аруба

Сурва превърна Перник в център на България | StandartNews.com

 

Перник ликува със Сурва. За два дни градът доказа, че наистина е европейската столица на маскарадните игри. Над 7 000 са участващите във фестивала мъже, жени и деца от региона, страната, Балканите, Европа и света. Така бе счупен досегашният рекорд. Хиляди пък се изсипаха в Перник от цялата страна, за да станат свидетели на шоуто. А задръстването започна от София.

От град Флорина, Гърция дойде фолклорната група "Лингистес", а Солун бе преставен от младежка група. Три са групите и от Сърбия. От Земун е дойде ансамбъл за традиционни танци и песни, наречен по старо име на града "Таурунум". Другите бяха от Лесковац и Шабац. 

Най-много са гостите от съседна Македония. Те са ежегодни участници в пернишкия маскарад. Прилепските мечкари са една от най-характерните за страната групи. Съставена е от касапи, които на празника Прочка се маскират като мечки с кожи, а на лицата си слагат маски, на които викат сурат.

Имаше и гости от остров Сардиния, Италия. При тях игрите с маски са свързани с различни религиозни, културни и социални традиции. Те са свързани с езическото поклонение или с вечната борба между човека и природата, но това, което показват гостите в Перник е било измислено, за да заблуди врага

Най-голяма атракция тази година е карнавалната група "Дач сока лавърс" от Аруба. Тя представя карабските карнали.

Веселбата накара скудът в Перник изобщо не се усеща. Най-приятно бе около многобройните димящи скари.

Началото дадоха малките коледари от Обединения детски комплекс с наричания за здраве, берекет и благополучие и добра и успешна година. По стара традиция те сурвакаха официалните гости, дошли на празника. Кметът Вяра Церовска приветства хилядите участници и гости на 26-тия Международен фестивал. Президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон приветства перничани и връчи двете купи на журито, с които ще бъдат отличени победителите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай