Столетник разцъфтя за първи път в Балчик

Столетник разцъфтя за първи път в Балчик | StandartNews.com

Добрич. Пъстролистен столетник разцъфтя за първи път в Ботаническата градина в Балчик, съобщава на сайта си градината. След четвърт век живот в градината в Белия град за първи път е разцъфтяло американското агаве.

Съцветието на така наречения пъстролистен столетник се извисява на около осем метра височина и впечатлява с атрактивните си цветове. Това удивително растение е от семейство Agavaceae и произхожда от Мексико и САЩ (Аризона, Тексас), но се отглежда по целия свят като декоративен вид, казват ботаниците.

То е вечнозелено растение, сукулент, което образува розетка от твърди, месести и бодливи по периферията и на върха си листа. Американското агаве притежава свойството монокарпия - цъфти и плодоноси един път в живота си, след което умира. Нуждае се от пълно слънце и е изключително устойчиво на суша. Сърцевината на растението е много богата на захари и често се използва за подсладител на храни и напитки, а влакната, извлечени от листата, се употребяват за направа на въжета, рогозки и груби кърпи. Въпреки че се нарича „Столетник", жизнения му цикъл протича в диапазона от 10 до 30 години.

Гостите и посетителите на Университетската ботаническа градина в Балчик могат да видят уникалното растение в колекцията от едроразмерни кактуси и сукуленти на открито. Красотата на цвета радва посетителите десетина дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай