Стара Загора търси заем за нови тролеи

Стара Загора търси заем за нови тролеи | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорската община ще ползва заем за нови тролейбуса, които ще бъдат доставени в рамките на общ европроект за модернизация на градския транспорт в Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен. Проектът предвижда доставката на осем нови тролейбуса за обществения транспорт в Града на липите за близо 7,5 млн. лева. Пет от тях вече са доставени , а банковият заем в размер на 1,4 млн.лв е предназначен за последното плащане на другите три тролея.

„Проучихме възможностите и установихме, че вместо банков заем, да който получихме разрешение от общинския съвет, нужните средства могат да се осигурят от Националния фонд за предварително финансиране на програми, изпълняващи се с европейски средства", това обяви главният финансист на общината Цанка Ганева по време на общественото обсъждане в понеделник вечерта.

Според ръководството на общината по-добре било, ако може да се ползва фонда, вместо да товари общинското транспортно дружество с допълнителни финансови разходи. Решението за отпускане на заема трябвало да бъде взето от управляващия орган на програмата, в случая Министерството на околната среда и водите, а максималният размер на дълга е 2, 134 млн. лв.

На общественото обсъждане беше предложена и друга възможност - да се използва дългосрочен безлихвен заем от държавния бюджет, поет като дълг по Закона за общинския дълг.

Нямало обаче да спира и процедурата за набиране на кандидати за кредит сред банките и финансовите институции. „Двете дейности ще вървят двете паралелно, за да имаме сигурност за финансовото обезпечаване и финализиране на проекта", поясни финансистът на общината Цанка Ганева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай