Сливен с нова концертна зала

Кметът на Сливен Кольо Милев и архитект Бойко Кадинов

Сливен с нова концертна зала | StandartNews.com

След основен ремонт емблематичната за града зала ще запази забележителната си акустика

Кметът на града ген. Кольо Милев намери средства за реконструкцията

Концертна зала със забележителна акустика ще има отново Сливен. Ремонтът на една от най-големите зали в центъра на града - някогашна "Георги Кирков", а след 1989 г. преименувана на "Сливен", ще приключи през септември. Повече от едно десетилетие залата тънеше в разруха, но пари за ремонт не се намираха. Преди две години сегашният кмет Кольо Милев осигури финансиране от близо милион и половина лева от инвестиционната програма на предишния кабинет.
Зала "Сливен" е част от масивна двуетажна сграда със застроена площ от 816 кв.м. Строена е през 60-70 години на миналия век с идеята да се ползва като партиен дом. За времето си зала "Георги Кирков" е една от най-модерните в България - с трапецовидна форма и забележителна акустика. Тук всяка година по време на Майските дни на културата "Сливенски огньове" се е връчвала голямата награда на общината "Добри Чинтулов". Сливенци помнят, че мястото е използвано за годишнини и срещи с интелектуалния елит на страната. В залата са били 60-годишният юбилей на Дамян Дамянов и 80-та годишнина на Елисавета Багряна. Концерти са изнасяли световноизвестни певци и музиканти - цигуларят Минчо Минчев, пианистът от операта в Сидни и сливенец Николай Евро, полският композитор и изпълнител на електронна музика Чеслав Нйемен и много други.
През 90-те години основната част от бившия партиен комплекс е предоставена на съдебната система. Концертната зала остава общинска, но спира да се използва. Облицовка и мазилки се рушат, подът също, липсва осветление. 480-те седящи места, разположени на два етажа и в представителни ложи на балкони, са в окаяно състояние.
По сегашния проект местата се намаляват до 315. Така разстоянието между седалките ще е по-голямо и ще бъде по-удобно за зрителите, казват от общината. Най-важно е, че сливенската концертна зала ще остане една от най-акустичните зали в България, тъй като разрушената акустична облицовка изцяло ще се възстанови и подобри. Наети за ремонта фирми от Сливен максимално запазват архитектурните достойнства на облицовки, венецианските мозайки и стенописи. Медните обкови, както и паното във фоайето на залата ще бъдат запазени. Залата ще е многофункционална - с възможности за кинопрожекции и "3 D cinema", концерти, театрални представления. Намерението е тя да се ползва за международни и регионални конференции, семинари и всякакви обществени събития. С основната реконструкция се решава и въпросът с достъпа на хора в неравностойно положение. Пространството около сградата отново ще бъде озеленено.

Партерното ниво на новата зала "Сливен" ще се състои отново от главен вход, фоайе, гардероби и бюфет. От двете страни на входното фоайе са разположени стълби към второто ниво, където гостите на залата ще бъдат посрещани от прекрасния витраж.

Санитарен възел има на всеки етаж, я асансьор ще обслужва фоайето, ложите в междинния етаж и техническия етаж. Второто ниво осигурява достъп до концертния салон през фоайе с витраж. Там е предвидено да се изгради и пасаж на по-горно ниво с достъп до ложите. Новата концертна зала на Сливен ще бъде с амфитеатрален балкон. Самата сцена е повдигната на един метър от основното ниво на залата. В авансцената има механизация, която осъществява трансформирането в понижена оркестрина. В дъното на сцената ще бъде монтиран и орган. На техническия етаж са разположени кинокабина и три преводачески кабини, помещенията за осветител, озвучител и абонатна.

Възстановяват орган с пари от дарители

Преди 10 години по инициатива на тогавашните общински съветници Георги Иванов и Петър Полихронов в Сливен е доставен концертен орган - дарение от швейцарска църква. Един от четиримата специалисти в Европа - Фердинанд Щемер, демонтира органа от молитвен дом в Цюрих и с помощта на българин, живеещ в Швейцария, органът пристига в града под Сините камъни, но никога не е използван. За да бъде монтиран сега в новоремонтираната зала, инструментът има нужда от сериозен ремонт. В края на 2014 г. общината го изпрати в ремонтното ателие на Щемер в Брашов, Румъния. Известният майстор на органни системи е консултирал всички дейности по демонтажа, транспортирането и съхранението на сливенския инструмент още от 2005 г. Заради напредващия ремонт на залата общината организира и кампания за набирането на средства. За ремонта са необходими 62 716 евро. Дарителската кампания е все още в ход, като вече е събрана повече от половината сума. Самата конструкция за органа е вече готова и се монтира в залата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай