Швейцарци финансират строителство на детска градина в ромски квартал

Швейцарци финансират строителство на детска градина в ромски квартал | StandartNews.com

Ромският квартал "Надежда" в Сливен ще има детска градина. Никога досега 15-хилядното гето не се е радвало на подобна придобивка. В сряда бе направена първа копка на изграждането на обединено детско заведение заедно със здравно-консултативен пункт и културно-образователен център. Дейностите се изпълняват по проект "Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в град Сливен", финансиран от българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Сградата в квартал "Надежда" ще бъде с обща площ 2326 кв.м, а изпълнител на строежа е консорциумът "Строй груп". Детското заведение ще обхване 32 деца в две групи ясли и 120 деца в 4 групи на детска градина. То ще разполага със стаи за занималня, салон за музика и физкултура, а здравно-консултативният пункт ще има три лекарски кабинета - АГ, педиатричен и общопрактикуващ лекар, който ще осигурява медицинската грижа на нуждаещите се от квартала. В културно-образователният център са предвидени две помещения - едното е за работа с ромската общност, а другото - универсална зала за групови занимания.

"Гледаме много сериозно на този проект. Със сигурност тази сграда ще допринесе за постигане на равен шанс на децата", заяви по време на първата копка кметът на Сливен Стефан Радев. Ролан Питон, ръководител на швейцарски офис за сътрудничество към посолството на Швейцария, заяви: За нас е важно обучението на децата, което ще получат те. Тази сграда ще ни позволи да изпълним целта си децата да посещават заведението в предучилищна възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай