Село скочи на бунт заради режим на водата

Село скочи на бунт заради режим на водата | StandartNews.com

ВиК дружеството в Исперих трябва да влезе в обединената водна асоциация на Разград, за да има пари за инвестиции във водоснабдяването

Около 200 разгневени жители на исперихското село Китанчево се събраха пред сградата на ВиК дружеството в Исперих, за да протестират срещу режима на водата в техните домове.

Според местните хора проблемът с водоподаването в селото съществува от години. Това лято обаче положението станало нетърпимо, защото от чешмите им потичала вода само за 2-3 часа то в часовете след полунощ до разсъмване. „ В селото живеят 2 400 души, 700 от които са деца. Почти всички семейства се изхранват със земеделие – гледат тютюн, пшеница, лавандула. Освен това във всяка къща се отглеждат животни. Напрежението сред хората е огромно, цял ден са по полето, вечер не могат да се измият, пералните им горят заради пресушените тръби", обясни кметът на селото Фикрет Атаула.

Гневът на хората ескалира, защото те намериха вратите на общинското ВиК заключени и никой от управата на водното дружество не излезе да разговаря с тях. „Плащаме най-скъпата вода в държавата по 2,73 лв. на кубик. Вземат ни парите за въздуха, който се върти по тръбите.", изрази общото недоволство на съселяните си Хасан Хаджихасан.

Не чути от никого по време на протеста, разгневените хора излъчиха свои представители, които да се срещнат с кмета и общинските съветници, събрани същия ден на сесия в Исперих. Те обявиха на общинарите, че ако режимът на водата не бъде отменен, ще блокират с коли и трактори шосето за Разград.

„Проблемът в Китанчево може да се реши с построяването на нова водонапорна кула, защото съществуващата няма капацитет да захранва селото с необходимите количества вода. Инвестиции във ВиК инфраструктурата в община Исперих обаче на този етап са невъзможни, защото изискването на ЕК е в регионите да работят водни асоциации, които да възложат експлоатацията и управлението в сектора на един оператор. В Разградска област в момента има 4 ВиК дружества, но те нямат достъп до евросредства заради разпокъсаността си. „ Това обясни пред местните парламентаристи и пред протестиращите областният управител на Разград, който бе дошъл на сесията, за да предложи на общинарите в Исперих да създадат водната асоциация заедно с другите Вик дружества в областта.

Кметът на Исперих Бейсим Басри обяви, че общинската управа започва процедура по обединяването, за да се решат проблемите с водоснабдяването и в другите селища на региона, където също има недостиг на питейна вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай