С факелно шествие ВМРО Добрич отбелязва годишнината от Ньойския договор

С факелно шествие ВМРО Добрич отбелязва годишнината от Ньойския договор | StandartNews.com

Добрич. С факелно шествие ВМРО – Добрич за 16-и път отбелязва годишнината от подписването на Ньойския договор. Воеводите припомнят, че този пагубен за страната документ, подписан в парижкото предградие Ньой от Великите сили след края на Първата световна война отнема от Отечеството изконни български земи – цяла Добруджа, Западните покрайнини, Поморавието, цяла Македония – Вардарска и Егейска, Беломорието, Одринска Тракия.

„От 16 години в дните около годишнината от унизителния за страната ни Ньойски диктат стотици добруджанци се отзовават на призива на ВМРО и излизат в центъра на Добрич с факли, за да покажат, че добруджанци не са забравили извършената преди 95 години несправедливост. По силата на Ньойския диктат извън границите на България остава дори и Добруджа – люлката на българската държавност на Балканите" – казват воеводите.

Тази година шествието е под наслов „България над всичко!". То минава по централните добрички улици – бул. „25 септември" и ул. „Независимост". Участниците поставят цветя пред паметната плоча на полк. Борис Дрангов. Шествието завършва в градината до Обредния дом, пред паметния кръст на загиналите за свободата на Добруджа български воини, оставили костите си край Добрич, по време на епичните боеве от септември 1916 г., с които започва походът на Трета българска армия за освобождение на добруджанци от първата румънска окупация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай