Роми се жалват заради спрян транспорт

Роми се жалват заради спрян транспорт | StandartNews.com

15 ромски организации, обединени в национална коалиция "Интелект", изразиха недоволството си от спрените пари за транспорт на ромските деца до училищата в Петрич. Решението е на петричките общински съветници, а то засяга 150 ученици от ромската махала на южния град. Колицията е уведомила и премиера Бойко Борисов за този случай. Организациите в нея призовават местните парламентаристи да преразгледат решението си. Изпратено е отворено писмо до председателя на ОбС - Петрич Благой Калъпсъзов, с копие до общинските съветници, до кмета на общината Вельо Илиев и до областния управител Бисер Михайлов.

"Това решение на петричките общински съветници е абсурдно. Всички ромски организации на национално ниво, както и тези в различни райони на страната, сме възмутени и ще търсим правата си", заяви вчера Демир Янев – председател на фондация "Ромска солидарност" в Петрич. От години в общината е приета и актуализирана общинска програма за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства за 2015 година. Но съветниците изключиха дейности от стратегическа цел №1 - "Гарантиране правото на равен достъп до качествено образование на децата и учениците от етническите малцинства, касаещи недопускането на училищна сегрегация на ромските деца от Петрич", твърди Янев.

Кметът Вельо Илиев уточни, че искането на ромските организации е подкрепено и от училищните директори. Общината е поела като свое задължение разходите за транспорт на ромските ученици от доста години. За времето от 15 септември до края на тази година сумата е по-малка от 20 000 лева, каза още градоначалникът. Той призна, че може да се мисли за в бъдеще и самите училища да поемат тези разходи за транспорт. Такова е категоричното мнение на повечето общински съветници.

„Всеки ученик носи на училището 1360 лева. Всеки директор може да задели необходимата сума за транспорт, а не да се чака за всичко на общината. Има училище, което е на 50 метра от ромската махала, за какво трябва да се дават пари за транспорт и за него. Тези ромски организации защо не дарят по 1000 от европейските пари, които получават, за да се реши проблемът", казват местни парламентаристи. Те признаха, че на сесията този месец ще разгледат отново казуса и ще вземат окончателно решение по него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай