Ресурсен екоцентър създават в Исперих

Ресурсен екоцентър създават в Исперих	 | StandartNews.com

Проектът насърчава оползотворяването на биомаса от личните стопанства

Ресурсен екоцентър ще насърчава оползотворяването на зелена биомаса, която се генерира в малките ферми и личните стопанства в община Исперих.Новата структура се създава по идея на Местната инициативна група и ще работи в рамките на проекта „Зелените отпадъци-местен ресурс и неоползотворено богатство" съобщиха от Областния информационен център в Разград.

В разработката са включени земеделски производители, учители и ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух" в общинския център, неправителствени организации, доброволци и екозащитници.Тяхната задача ще е да създадат работещ модел за децентрализирано управление на биоразградимите отпадъци чрез нисковъглеродни практики.

Целта е хората от региона да усвят новия екологичен подход повторно използване на непотребната им зелена маса, която остава в малките лични стопанства. Новата практика ще помогне за поддържането на чиста околна среда и ще е полезна и икономична за стопаните, които няма да правят разходи за извозване на непотребната им биомаса до отдалечените от техните домове специализирани сметища, обясниха от фондация „Екообщност", която финансира проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай