Река Потока потопи Съединение

Река Потока потопи Съединение | StandartNews.com

Съединение. Река Потока, която през по-голямата част от година е спокойна и маловодна, потопи град Съединение. Приливна вълна висока четири метра причини огромен разлив, който първоначално залял индустриалната зона, а след това и цял квартал, който се намира най-близо до реката. Информацията за 30 потопени домове на хора бе първата, дошла от близката до Пловдив община. Много скоро обаче стана ясно, че поне 100 са засегнатите къщи.

Кметът на Съединение Георги Руменов междувременно обяви бедствено положение и също се хвърли със спасителите да помага на пострадалите. Екипи на Пожарната и Гражданска защита отводняваха от рано сутринта потопените домове, голяма част от които са без дълбоки бетонови основи и водата бе нахлула направо в спалните на хората. Допълнително положението се бе усложнило, заради преливането на водата от преливниците на трите язовира в близост до Съединение. Най-много вода се изливала от Точиларци и в Драгомир. Третият язовир междувременно е започнал да се изпуска контролирано. Нивата им се следят от екип с високопроходима техника. Стана ясно, че през последните 12 часа над региона непрекъснато се изсипва дъжд и валежите са достигнали 100 литра на кв.м.

Нивото на реката постепенно спадна с 20 сантиметра. Нямаше евакуирани хора, но материалните щети бяха големи. Освен покъщнината, хората загубиха в потопа и по-дребни селскостопански животни като кокошки и зайци. Десетки декари земеделска земя в региона пък е удавена от речния разлив.

Предстои да се опишат щетите и да се търсят начини за подпомагане на пострадалите семейства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай