Пускат 3D киното в „Абритус”

Пускат 3D киното в „Абритус” | StandartNews.com

Общинският съвет в Разград ще гласува цените на новите туристически атракции в обновения археологически комплекс

Общинският съвет в Разград ще гласува на предстоящата си сесия цените на новите туристически атракции в обновения с европари археологически комплекс „Абритус" край града.

Предложението на кмета Денчо Бояджиев е входът за интерактивния музей на открито да струва 3,50 лв, а когато групите от посетители наброяват повече от 10 души, цената да пада на 3 лв. Децата и учениците да влизат срещу 2 лева, а малчуганите под 6 години и инвалидите да бъдат пускани безплатно иска кметът. За да се поощрят фамилните посещения, общината въвежда и семеен билет на стойност 6 лева, за пенсионерските двойки той ще струва 2 лв.

Таксите за достъп ще гарантират разглеждането на експозициите в 12 музейни зали, посещение на 3D киното и разходка между руините на древния град. Всеки , който иска да си тръгне от римския кастел със собственоръчно изсечена монета от императорската епоха, ще може да направи това в ателиетата, разположени на възстановената градска агора срещу такса от 1 лев. Дегизирането с римски доспехи ще струва 3 лева, а екскурзоводските беседи ще вървят по 10 лева на живо и срещу петарка на запис.

Входните такси за резервата са съобразени с предварителните проучвания за потока от туристи, които кметството очаква в следващата година, обясни градоначалникът Бояджиев.

Археологическият резерват „Абритус" край Разград е най-добре поддържаният античен комплекс у нас, смятат археолозите. Миналата година в него бяха извършени реконструкция и реставрация на стойност 6,5 млн. лв. Проектът „Абритус – мистика и реалност" бе финансиран от ОП Регионално развитие и новите атракции обогатяват туристическия продукт, който вече ще се предлага там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай