Прокуратурата разследва баща и син, забили хеликоптер в нива край село

Прокуратурата разследва баща и син, забили хеликоптер в нива край село | StandartNews.com

 Хасковското районна прокуратура разследва баща и син, катастрофирали с хеликоптера си „Робинзон R 22 Beta"в неделя сутринта край Хасковското село Узунджово. Инцидентът с летателната машина беше изкаран в понеделник сутринта от пожарната.

Хеликоптерът паднал при опит да излети от поляна в местността "Банева чешма"около 9 часа. По първоначална информация машината се вдигнала на около метър височина и внезапно паднала. При заораването за късмет няма пострадали.

Според хората от селото, летателната машина е собственост на Лилко Томанов. Земеделският производител имал декари земя наоколо. Той купил вертолета преди около две седмици и възнамерявал да го ползва да пръскане на нивите с препарати, твърдят местните.

Вероятна причина за инцидента е техническа повреда, страничен вятър, а вероятно и неопитност на пилота.

"Тепърва предстои да бъдат изяснени фактите – кой точно е пилотирал, има ли правоспособност, както и други обстоятелства около инцидента", лаконично коментира Николай Трендафилов от Районната прокуратура в Хасково, който наблюдава разследването.

Според местните хора хеликоптер е собственост на едър земеделски производител, който го купил преди около две седмици. Възнамерявал с него да пръска нивите си с препарати.

Образуваното следствено дело в Районната прокуратура на Хасково е за управление без необходимата правоспособност на въздухоплавателно средство.

Събраните данни досега сочат , че вероятната причина за падането е вследствие на страничен вятър и загуба на контрол.
Под ръководството на Районна прокуратура-Хасково е направен оглед, разпитани са свидетели, ще бъдат назначени експертизи.

Изискани са данни за регистрацията на вертолета, документи за собственост и за правоспособност за управление на въздухоплавателното средство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай