Политиканстване стопира предоставянето на безплатни парцели в ромски квартал

Политиканстване стопира предоставянето на безплатни парцели в ромски квартал | StandartNews.com

Стара Загора. Откровено политиканстване в местния парламент на старозагорци бламира предложението на кмета на общината Живко Тодоров за предоставяне безвъзмездно на 58 парцела за социално слаби семейства в ромския кв. „Лозенец". Както е известно, през лятото общината събори 54 незаконни къщи в квартала и някои от хората останаха без покрив над главата.

Представянето на безвъзмездно право на строеж бе обвързано с редици условия към кандидатите, свързани с техното имотно състояние и социален статус. Според вносителя един такъв жест би бил сериозна крачка в битката срещу незаконното строителство и с голям социален ефект за най-бедния старозагорски кваратал.

В дискусията обаче предложението на градоначалника бе подложено на кръстосан огън, най-вече от представителите на левицата. Според тях то заобикаляло закона и било дискриминационно спрямо другите етноси в общината. Освен това трябвало да се допълни с още по-строги критерии към кандидатите. Тъй като ставало дума за разходване на сериозни публични средства, по груби изчисления обощо около 6 млн. лв, най-дборе било предложението на кмета да бъде подложено на обществено обсъждане, смятат от левицата.

„Въпросът бе грубо политизиран и нямахме друг избор, освен да оттеглим предложението", посочи разочарован зам.-кметът на общината Йордан Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай