Почетна сесия заради 60 г. от голямото наводнение в Благоевград

Почетна сесия заради 60 г. от голямото наводнение в Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. Общински съвет – Благоевград се събира извънредно в сряда, за да отбележи 60 години от най-голямото в историята на града наводнение.

На 2 юли 1954 г. река Благоевградска Бистрица, която пресича населеното място, прелива. Природната стихия взема 13 жертви и причинява огромни щети и разрушения. Водният талаз е висок 5-6 метра, влачи със себе си камъни, дървета и тиня, за минути залива къщи, магазини, складове, дюкяни, площади и улици. Наводнени са 58 къщи, от които 31 са напълно негодни за обитаване. На почетното заседание на местния парламент са поканени роднини и наследници на най-тежко пострадалите семейства от наводнението. По време на сесията ще бъдат наградени и участвали във възстановяването на града строители и доброволци. Веднага след заседанието ще бъде открита паметна плоча в знак на признателност към жертвите на стихията и гражданите, помагали при възстановителните дейности.

Ще се даде началото и на изложба на фотоси и документи, запечатали страшната картина на наводнението и неуморния труд на мъже, жени и деца, работили денонощно за разчистването на града. Извънредната общинска сесия ще започне в 10.00 часа с ритуал по полагане на венци и цветя пред бюста на поета – революционер Никола Вапцаров по случай 72 години от смъртта му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай