Пламен Димитров: Има оживление в икономиката

Пламен Димитров: Има оживление в икономиката | StandartNews.com

Факт е, че има известна стабилизация, известно оживление в икономиката. Затова сега е времето да поставим въпроса за доходите. Като произвеждаме повече, трябва и да получаваме повече. Това заяви в понеделник в Благоевград президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той пристигна за отбелязването на 25 години от създаването на синдиката и участва в дискусия за младежката безработица с представители на местната власт, на държавните институции, на експерти, синдикалисти и граждани. „Ние сме направили нашето предложение за промяна на политиката по доходите, представили сме го на премиера и на социалния министър. За нас е важно дали управляващото мнозинство през вторите 6 месеца на тази година само ще увеличи минималната работна заплата, или ще предложи друга формула за политиката по доходите.

Очакваме и тази година 7-10% увеличение на работните заплати, в някои сектори има възможност за вдигане с 15-20%. За КНСБ е приоритет новата политика по доходите. Ще определим отношението си към това правителство по действията му по важните неща и проблеми, които вълнуват хората", каза още Пламен Димитров. Той коментира и проблема с младежката безработица. Подчерта, че синдикатът работи с младежите още в училище, като им разяснява трудовите, социалните и осигурителните права. За да знаят какво да искат от своя работодател. По проекта ни „Шанс за работа" в момента се обучават 2000 души, 2/3 са младежи. Миналата година също толкова преминаха курсовете и 60% от тях бяха наети на работа. „Реални неща трябва да правим за младежката намаляването на младежката безработица всички – местна власт, синдикати, работодатели, държава. Тогава ще има резултат", уверен е лидерът на КНСБ.

Димитров говори и за наемането на работници без трудови договори. Добрата новина е в тенденцията тези случаи да намаляват. Това се дължи на ожесточените мерки – високите глоби, които се налагат на работодателите за подобно провинение. „Превенцията е достигнала максимален размер, става дума за петцифрени числа като санкция при рецидив, няма накъде да се увеличава. Имаме обаче претенции към инспекциите по труда по места за начина, по които прилага контрола и наказанията. Притеснява ме идеята на социалния министър Ивайло Калфин за еднодневните трудови договори в селското стопанство, но това още не е прието. Предстоят разговори по темата. Опасявам се, че тези договори няма да се регистрират в НАП, ще се плаща в брой на полето, ще се увеличи сивият сектор. Затова трябва да затворим всички вратички и тези договори да излязат на светло, а не хората да работят за минимални доходи и без договори", смята Пламен Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай