Питат столичани за промените в движението

Питат столичани за промените в движението | StandartNews.com

Очаква се през следващите два месеца от Столична община да се допитат до мнението на софиянци и едва след това да се вземе окончателно решение дали промените в движението в София ще бъдат въведени.

Предлагаме булевардите „Дондуков" и „Цар Освободител" да станат еднопосочни, времепътуването ще спадне два пъти. Това каза на брифинг зам.-кметът на София Евгени Крусев, съобщава „Фокус".

„Основната идея, за която сме се събрали е един идеен вариант, който след задълбочени анализи с колегите от Дирекция „Управление и анализ на трафика" предлагаме към момента да се въведе еднопосочно движение по някои от основните софийски улици. Повод за това предложение е предстоящият ремонт по бул. „Дондуков". В момента има допитване за настилката, която ще се използва. Вариантът не касае настилката – каквото изберат хората, това ще се положи", обясни Крусев. „Основната промяна, която предлагаме е бул. „Дондуков" да бъде еднопосочен в отсечката между бул. „Васил Левски" и бул. „Цар Освободител", така нареченото Ларго, като посоката на движение е към Ларгото. За да се осъществи това предлагаме изместване на трамвайната линия с 3 м. спрямо сегашната й ос в южна посока, така че тя се приближава до южния тротоар – до сградата на Операта. С реализацията на това предложение за бул. „Дондуков" постигаме възможността за изграждане на пълноценна велоалея", добави той.

Крусев уточни, че паралелно с това се постига и изграждането на перони за трамвайната спирка, обособени по физически начин, за да могат хората да чакат на безопасно място. Очаква се времепътуването да спадне с повече от два пъти по булевардите „Цар Освободител" и „Дондуков".

Като алтернатива за идващите от Ларгото, които искат да стигнат до Софийския университет зам.-кметът уточни, че това ще е бул. „Цар Освободител", който в този участък също ще стане еднопосочен. По думите му с промените ще се облекчи значително придвижването в центъра, защото ще се обособят по 4 ленти в посока и ще отпадне чакането по някои светофари, включително и разположеният пред Министерски съвет и Президентството.

Промени ще има и по ул. „Гурко", където колите ще се движат само в посока ул. „Алабин".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай