Първото експо в Добрич отвори врати

Първото експо в Добрич отвори врати | StandartNews.com

Добрич. Първото изложение "Експо Добрич" отвори врати в района на комплекс "Простор" в града. 25 фирми от леката промишленост, представители на Занаятчийската камара от Шумен, производители на цветя и на мед са сред изложителите със свои щандове. В изложението участва и Недялка Михова - дългогодишен пчелар от Добричко.

Пред "Стандарт" Михова сподели, че годината и за пчеларите, както за земеделските стопани не е била от най-добрите. "Мога да я определя с две думи - колоритна и екстремна" - казва дамата, която на щанда си освен мед предлага и множество пчелни продукти в това число и пчелно млечице, като 10 грама са на цена от 12 лева.

Заради дъждовете пчелите не са имали достатъчно паша и Михова и нейни колеги са подхранвали семействата до края на юни, което е екстремално. "В практиката от над 20 години не е било да хряна толкова късно семействата. Има колеги, които загубиха семейства през лятото, което никога не се е случвало. Пчелите им загинаха от глад, защото дъждовете измиха цветния прашец. Друго невероятно нещо, което тази година лично наблюдавах в един от пчелините си бе масово роене на пчелите. За практиката ми до тази година съм имала 2 или 3 случая на роене на пчелен кошер и то на един. Тази година имах масово роене на множество кошери.

Така и не намерих обяснение за явлението и според мен, просто природата реши да си върне пчелите, които в последните години измираха или просто изчезваха" - казва пчеларката. Тя посочва и още една причина за екстремалност на стопанската година - наблюдавала е канибализъм в кошера.

"Пчелите изяждат пилото си, заради глад. За това само бях чела" - признава още пчеларката. Тя самата, а и нейни колеги отчитат годината като по-слаба и намален среден добив от кошер. По-високите разходи по отглеждането на пчелите са сред причините за поскъпването на меда, казва производителката. Различните видове мед в разфасовки на дребно по килограм на пазара се предлагат на цени от 9 до 11 лева, което е с 1 лв. повече от миналата година. Най-скъп е килограм мед от акация - 11 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай