Нова болница фалира

Нова болница фалира | StandartNews.com

Шумен. Най-новата специализирана белодробна болница в страната, открита в Шумен през 2009 г., спря работа заради липса на пари. Лечебното заведение има натрупани дългове в размер на 400 хиляди лв. От няколко месеца се бавят заплатите на персонала и поради тази причина трима лекари-специалисти от днес не са на работа. Това автоматично доведе до прекратяване на договора със Здравната каса, тъй като болницата вече не покрива стандарта. Останалите 20 медицински работници отиват на трудовата борса, съобщи БГНЕС.

"Поели сме съответния ангажимент пред съдружниците за съхраняване на дълготрайните материални активи на дружеството, като ще има СОТ и видеонаблюдение. Отоплително–охладителната система е подсигурена и водата е източена", обясни управителят на специализираната болница д-р Иванка Матеева и добави, че е направила всичко възможно да не бъде прекратен договора със Здравната каса. Тя заяви, че от понеделник целият персонал е в отпуск. "След това ще бъдат освободени, като вече са им връчени предизвестия", каза Матеева.

Белодробната болница с капацитет 60 легла се помещава в нова сграда на три етажа. Има отделен вход и етаж за туберкулозно болни. Разполага с рентген Siemens AXIOM Luminos DRF на стойност 850 хил.лв, който е от типа на апаратите в София и Добрич, но от по-висок клас. Отделно в болницата има нова техника за 1 млн.лв, която все още не е въведена в експлоатация и стои в сандъци. През рентгена годишно минаваха по 10 хиляди пациенти, а самата болница работеше с пълен на около 90% капацитет.

За строежа й община Шумен даде 2,6 милиона лв., бившият общински диспансер съфинансира с малко повече от 1 млн.лв, а през 2009-а държавата в лицето на Министерството на здравеопазването стана съдружник с 51%, след като осигури апаратура и обзавеждане за 5,8 милиона лв. През август тази година обаче МЗ поиска от Агенцията по вписванията да се увеличи дела й в дружество с размера на направената инвестиция и така дружеството бе пререгистрирано с 99,5% държавна собственост, а за община Шумен останаха 0,5%. Веднага след това министър Десислава Атанасова насрочи общо събрание на акционерите, на което поиска обявяване на болницата в ликвидация, заради дългове. Община Шумен не разреши, въпреки малкия си дял, и заведе дело за процентите.

Тежкото положение на белодробната болница бе точка и в дневния ред на вчерашното заседание на Общинския съвет. Кметът на града направи предложение, което бе подкрепено единодушно, да се разговаря със здравния министър дружеството с всичките му активи (заедно със земята на стойност 13 млн.лв.) да се влее в държавния "МБАЛ-Шумен" АД, но при условие, че дейността му се запази в настоящата сграда.

Това обаче е малко вероятно да стане, тъй като от утре в МБАЛ с целево предоставени от МЗ 50 хил.лв се открива ново пневмофтизиатрично отделение с 10 легла. В него започват работа тримата лекари напуснали специaлизираната болница. За разговор с министър Атанасова за София идната сряда заминават кметът на Шумен, областният управител и общински съветници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай