НАП разкри 107 хасковлии със 14 млн.лв. скрити данъци

НАП разкри 107 хасковлии със 14 млн.лв. скрити данъци | StandartNews.com

Хасково. НАП изкара на светло 14 млн. лв., скрити от 107 физически лица, които живеят в хасковска област.

Парите са засечени при ревизии между януари и юни тази година.

Между недобросъвестните има и физически лица, които са еднолични търговци. Задълженията им към хазната върху доходите са навъртели обща сума от 1,4 млн. лв. Принудително събиране очаква всички длъжници, ако не внесат определените суми в доброволния двуседмичен срок.

Най-често срещани са случаите, в които данъчните правят засечката и установяват скрити доходи е чрез имущество- жилища, земи, автомобили, лични вещи, които един човек притежава. Ако те на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи, започват и преизчисленията. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък със съответните лихви, разясняват от приходното ведомство.

При ревизиите данъчните използват освен информация за имущество и данните за индивидуални покупки на висока стойност. Под това определение влизат: яхти, битова техника, както и скъпи бижута. Разликата в декларираните доходи и сумите, платени за скъпи играчки и накити лъска обикновено при подаваната ежемесечна информация в НАП от всяка регистрирана по ДДС фирма в България за купувачите, включително техните имена и ЕГН, обясниха от НАП.

По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит например са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай