Над 13 хиляди включени в инициативите за здраве в Кърджали

Над 13 хиляди включени в инициативите за здраве в Кърджали  | StandartNews.com

Над 13 хиляди жители на община Кърджали са включени в инициативите на Обществената коалиция за здраве през последните три години. От тях 2 176 са обхванати в различни проучвания, а 10 875 са преминали през кабинета СИНДИ. Според кмета Хасан Азис в промоционалните и профилактични дейности е обхванат всеки 6-ти човек.

„Усилията бяха насочени върху контрола на факторите за риска на здравето – тютюнопушене, нездравословно хранете, артериална хипертония, ниска двигателна активност, профилактика на захарния диабет и остеопорозата, както и реализация на проекти", съобщи зам.- председателят на Коалицията д-р Жени Стайкова.

Организирани са също редици кампании, кръгли маси, профилактични прегледи, анкетни проучвания, изготвени са и разпространени множество информационни материали.

Вече 17 години ОКЗ работи в областта на профилактиката и промоцията на здравето чрез обединяване усилията на местната власт, медицинското съсловие, бизнеса, журналистите и НПО с отношение към проблемите на общественото здраве. През 2011 г. местният парламент продължи действието на Коалицията като включи и детската й компонента – проект "Здрави деца в здрави семейства".

В качеството на председател на Обществената коалиция за здраве кметът на Кърджали Хасан Азис подчерта, че усилията за намаляване рисковите фактори за обществено здраве ще продължат. Той анонсира идеята за мащабно проучване на детската заболеваемост в общината като бъдат обхванати учениците и децата от всички училища и детски градини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай