Мълния порази дома на столетница

Мълния порази дома на столетница | StandartNews.com

Пловдив. Домът на близо 100-годишна баба бе поразен от огромна мълния по време на среднощната буря в пловдивското село Болярино. 92-годишната Мара Гочева, която живее сама в къщата си, си легнала на първия етаж и заспала още преди да се разрази стихията. Жената обаче се събудила от страхотен тътен, който дошъл от втория етаж. Качила се горе и видяла огромна дупка на тавана с диаметър около метър, през която валял пороен дъжд. По чудо светкавицата не е пробила по-надолу, където е леглото на възрастната жена. Стихията обаче е направила още няколко дупки в стените. Съседите й в Болярино са готови да помогнат на баба Мара да ремонтира къщата. Кметицата на селото Стефка Милиева ще иска от съветниците в Раковски да отпуснат средства, за да се отстранят щетите от дома на старицата.

Развилнялата се над страната буря наводни стотици мазета. Частично бедствено положение бе обявено за няколко часа в община Златица, след като проливните дъждове вдигнаха нивото на река Тополница и преляха в селата Карлиево и Петрич. Две къщи и две мазета пък бяха наводнени в панагюрското село Поибрене. От администрацията на Софийска област незабавно назначиха комисия, която направи оглед на ВЕЦ "Калето" към язовир "Жеков вир" на река Тополница. От регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са в готовност при необходимост да окажат помощ. В Карлиево придошлите води са отнесли малка подпорна стена и водосток.

До 75 литра на кв. м паднаха в община Сливен. Наводнени са били ниските места в района на жп гара и кв. "Даме Груев", около Колодрума, улица "Янко Сакъзов", Танковата бригада и кръстовището в района на Дамарски мост. Цяла нощ екипи на пожарната са отводнявали частни имоти. Тежко бе положението в сливенското село Сотиря, където над 50 къщи са под вода.
"При нас има измрели кокошки, наводнени са къщи и дворове", заяви пред "Стандарт" Веселина Калчева, кмет на сливенското село Тополчане. През целия ден екипи на Гражданска защита отводняваха мазетата и дворовете в селото. Силен дъжд удари и Поморие в сряда вечерта. Водата се изсипваше като из ведро близо половин час. Стихията връхлетя с такава мощ, че градската канализация не успя да поеме валежите. Улиците в най-ниската част на града плувнаха, наводниха се мазета и приземни етажи.

Междувременно затвориха пристанище Варна заради силния вятър, който достига от 13 до 17 метра в секунда. Летището в морската столица обаче работи нормално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай