Лицето на войната показва изложба

Лицето на войната показва изложба | StandartNews.com

Проявата е посветена на 70-годишнината от края на най-кръвопролитната война в съвременната история на човечеството – Втората световна война.

„Лицето на войната" – така се нарича веществено и фото-документалната изложба, която ще бъде открита в навечерието на 9 май врегионалния исторически музей. Изложбата е посветена на 70-годишнината от края на най-кръвопролитната война в съвременната история на човечеството - Втората световна война.

Изложените снимки, документи, униформи, снаряжение, ордени и медали изложбата разказват за приноса на Старозагорската 8-ма пехотна Тунджанска дивизионна област за победата над Германия и нейните съюзници. Бойните действия на тунджанци по фронтовете на Югославия и Унгария дават незабравими примери на войнска храброст и обогатяват съкровищницата на българското бойно изкуство. В заключителния етап на войната старозагорската дивизия достигат подножието на Австрийските Алпи като овладяват 65 населени места, ускорявайки освобождаването на народите от Централна Европа.Специално внимание е отделено на участието на старозагорци в българското управление на Беломорска Тракия и защитата на родното небе в периода 1943 - 1944 г.

Освен регионалният исторически музей сред инициторите и меценатите на изложбата са Министерството на културата, Старозагорската община, местният клуб на националното дружество „Традиция", сдружението с нестопанска цел „Приятели на старозагорския исторически музей".

Експозицята ще бъде открита офицално на 7 май на ІV-то експозиционно ниво в регионалния исторически музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай