20:35 ч.

29.12.14

2 мин.

1473

0

0

Кърджали отмерва времето с пеещ часовник

от Ирина Ангелова |

Кърджали отмерва времето с пеещ часовник
Снимка: Flickr

Кърджали. Пеещ часовник е сред атракциите в града край Арда. Кърджалийският Биг Бен често е използван в реклами, туристически брошури и тв репортажи. Той няма вековната история на часовниците в Лондон, Пловдив, Самоков, Етрополе, но е пеещ. Часовниковата кула е построена през 1931 г. и се намира на една от емблематичните сгради срещу Паметника на освободителите в центъра на града. Часовниковият механизъм е пуснат в ход на 3 март 1978 г. На всеки кръгъл час от 6 до 22 часа 17 български патриотични песни мерят времето вече 35 години. Това кърджалийско чудо е творение изцяло на родолюбиви родопчани.


"През 1976 г. кметът на Кърджали по това време инж. Димитър Милев иска съдействие от тогавашния началник на ОУ на МВР Костадин Мирчев да бъде закупен часовник, за да се запълнят четирите отвора на кулата", спомня си 83-годишният Георги Бъчваров, който тогава отговаря за проектирането и изграждането на модерните съобщения в целия Кърджалийски окръг. Не минава много време и е намерено решение. "На една от срещите разказахме на местната управа легендата за онзи тромпетист, който всеки ден излизал от забележителната кула в центъра на Краков и свирил полска патриотична мелодия от 6 до 18 часа от купола на катедрала "Вабел", връща лентата назад Бъчваров. Любопитната история заинтригува присъстващите и те решават часовникът в центъра на Кърджали да бъде озвучен. За по-малко от две години идеята става реалност. И по случай 100-годишнината от Освобождението на България в ранното мразовито утро на 3 март 1978 г. точно в 6 часа мощни електронни акорди на "Питат ли ме дей зората" огласят Кърджали за първи път.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент