Канят съкровището от Свещари в Лондон

Канят съкровището от Свещари в Лондон | StandartNews.com

Пoсланикът ни в Обединенотто кралство счита, че златото на гетите трябва да бъде показано и в Британския музей

Фотоизложбата на тракийското съкровище от Свещари, подредена в Бългaрския културен институт в Лондон е крачка към представянето на златото на гетите в Британския музей. Това са думи на българския посланик в Лондон Константин Димитров, казани при откриването на експозицията, което се състоя тази седмица в столицата на Обединеното кралство.

Българският дипломат изрази надежда, скоро след представянето на българските съкровища в Лувъра, където са те в момента, уникалните находки от древността да бъдат показани и в Лондон. На церемонията в галерия „София" диипломатът представи автора на 30-те фотоса Драгомир Богомилов и пожела на откривателя на съкровището проф. Диана Гергова нови успешни експедиции, назад във времето на древните цивилизации.

Гостите, сред които много българи и англичани, изгледаха изпълнението на сказката "Ние сме Наум и Ангеларий", представена от студенти от университета в Оксфорд и ученици от българските училища в Лондон.

С тържествата в нашия културен център българската общност в английската столица отбеляза 24 май. В салоните на посолството ни там Константин Димитров връчи и наградите на Министерство на културата на англичани, допринесли за популяризирането на българската култура във Великобритания.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай