Изследваме с иновативна технология антични артефакти в Испания

Изследваме с иновативна технология антични артефакти в Испания | StandartNews.com

Стара Загора. Керамични съдове, открити при археологически разкопки в Старозагрско, от II – III в., ще бъдат изследвани в Испания. Четирите съда - керамична чаша, гърне с похлупак и два баласамария, бяха предадени от шефа на музея Ангел Динев на испанския екип с ръководител проф. Самуел вер Хойе, от университета в Овиедо, базиран в град Хихон.

Античните артефакти ще бъдат изследвани със специален скенер, чийто приемници и предаватели са базирани на графен и използват терахерцови вълни. За разлика от ренгеновите, терахерцовите вълни са безвредни и нейонизиращи, а тяхната способност да проникват през неметални материали и да извличат информация за вътрешните слоеве ги прави подходящи за изследвания на културни ценности.

Изследванията на оригиналните керамични съдове с тази иновативна технология са важна част от последната фаза на големия международен проект INSIDDE, припомнят от старозагорсикя музей. Съвместната разработка включва освен българския музей и партньори от Испания, Белгия, Холандия и Италия. Проектът цели подобряването на обмена на знания и е насочен към разработването на нови методи за разкриването на неизвестни елементи при изследване културни ценности. Комбинацията от терахерцова технология, техники за обработване на изображения и 3D сканиране с висока резолюция са в основата на разработването и на напредничево приложение за смартфони с добавена реалност. Скоро те ще бъдат използвани в музеите и интернет портала Europeana. Новата технология ще може да помогне на много специалисти по изкуствата в целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай