Инвазивната кардиология – с нов професионален адрес

Инвазивната кардиология – с нов професионален адрес | StandartNews.com

Стара Загора. Инвазивната кардиология у нас има нов професионален адрес – частната старозагорска МБАЛ „Св. Иван Рилски" – Парк. Само през почивните дни за Великден в кардиологичното отделение с инвазивен център на новата болница са били приети по спешност четирима пациенти с инфаркт на миокарда.

„Радостно е, че и четирите инфаркта бяха овладяни и дори двама от пациентите вече са изписани", съобщи завеждащият отделението д-р Борислав Борисов. Пациентите са признали, че са били с тежки оплаквания от силна гръдна болка в продължение на поне 3-4 дни, а единия от пациентите дори от около седмица. „Ако те бяха дошли по-навреме в нашия спешен портал, за да бъдат прегледани и да бъдат приети в кардиологичното отделение за своевременна диагностика и лечение, нямаше да се стигне до инфаркт", категоричен е д-р Борисов. Според него при наличието на супермодерни условия за диагностика и лечение на съдови заболявания в МБАЛ „Св.Иван Рилски" не е оправдано пациенти със съмнение за инфаркт или друго рисково заболяване на съдове да бъдат транспортирани за лечение извън Стара Загора. Всяко закъснение според лекарите се отразява, както на непосредствените резултати от лечението на сърдечния инфаркт, така и на отдалечените резултати. Без съмнение късното лечение влошавало значително функциите на сърцето.

Доказаната квалификация на инвазивните кардиолози и уникалната за България апаратура в инвазивния център с непрекъснат цикъл на работа в МБАЛ „Св. Иван Рилски" са гаранция за владяването на сърдечните инфаркти, посочват от здравното заведение. Центърът за инвазивна кардиология разполага с най-новия модел ангиограф на „Дженерал Електрик", появил се на пазара през декември м.г. Той е оборудван с всички възможни функции и е единствен за България, дори в Европа работели още само 2 или 3 такива апарата. Ангиографът дава възможност за най-прецизно изследване както на сърцето, така и на мозъчните съдове, периферните съдове, съдовете на корема, на долните и горни крайници.

Центърът за инвазивна кардиология в МБАЛ „Св. Ив. Рилски" на практика работи нонстоп. При сериозен сърдечен, съдов или друг проблем всеки пациент може да потърси помощ по всяко време на денонощието от кардиолозите, уверяват от болницата. Просто трябва да се обади по телефона в спешно-приемното отделение или да отиде направо в болницата.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай