Хотелиери настояха за безплатни визи за руските туристи

Хотелиери настояха за безплатни визи за руските туристи | StandartNews.com

Бизнесът скочи на бунт срещу прогонването на руските туристи

Хотелиери, туроператори и инвеститори скочиха на бунт срещу прогонването на руските туристи от България. Стотици представители на бранша излязоха в неделя на протестен автопоход край Бургас. Те настояват управляващите незабавно да прекратят антируската политика и да вземат спешни мерки да върнат руснаците в родните курорти. Демонстрантите се събраха на паркинга пред Метро, който почерня от коли. Точно в 12.00 часа на обяд автоколоната на протестиращите потегли по автомагистрала Тракия в посока квартал Ветрен и обратно. над 200 коли се вляха в протестното шествие и буквално задръстиха магистралата. В продължание на два часа движението в участъка на митинга бе силно затруднено, а автоколоната достигна осем километра по дължина. Протестиращите развяха от колите си националните флагове на България и Русия. В протеста се включиха и членовете на Българската Инвестиционно Строителна Асоциация, която обхваща най-големите фирми от сферата на строителството и инвестициите. От ръководството на БИСА обявиха, че искат спешна намеса на държавата.

"Не смятам, че страната ни гони руските туристи, но нашата държавна власт не използва всички възможности да спре отлива на руснаците. Една от причините е, че медиите там отразяват санкциите некоректно, защото Русия има интерес туристите им да останат в родината си. Падането на рублата също има голямо значение. Ако искаме нещо да се промени трябва да улесним получаването на визи за руснаците. Те трябва да се издават директно на летищата в Бургас и Варна по време на туристическия сезон. Държавата ни няма да загуби нищо от това, защото е въпрос на организация. Не сме и компенсирани за това, че подкрепяме санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия, примерно влизането ни в Шенген", каза председателят на БИСА Георги Димитров. Той допълни, че целта на протеста е туристическият бранш да покаже на българското правителство, че трябва да вземе мерки за облекчаване на визовия режим за чужденците, които купуват домове у нас.

От БИСА дадоха пример с други страни, които предлагат облекчени възможности за влизане в страната и престой на руснаците дори само на базата на притежаваните от тях имоти. Според бранша, ако това бъде въведено у нас, ще доведе до чувствителен ръст на руските сделки в България.

Представители на Българската Инвестиционно Строителна Асоциация отчетоха сериозен отлив на руски купувачи. По данни на председателя на БИСА, ако през миналата година фирми са продавали по 20-30 апартамента на руснаци, то сега продажбите драстично са спаднали – до 2-3 апартамента.

Протестиращите настояваха и за по-масивна реклама на България в страните от Източна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай