Холограмен дворец ще привлича туристи

Холограмен дворец ще привлича туристи | StandartNews.com

Велико Търново. Холографски изображения на археологически обекти в старата столица, може да привличат повече туристи в града на Асеневци.

Идеята за светлинното представяне на обекти от историята ни е на петокурсници по археология в Университета по строителство, архитектура и геодезия в София. "Връзката между находката и мястото, където е тя е била открита е скъсана", смятат бъдещите архитекти. Студентите са предложили и технология която дава възможност информацията за дадения експонат, да бъде получена директно на мобилния телефон, докато сa при обекта.

"Насочваш смартфона си директно към изображението и получаваш необходимата информация, без да ти се налага да питаш някого за нея", обясни Тони Начев. Той със още свои колеги са представили концепцията си за развитието на старата столица на обществено обсъждане.

Проектът "Улица на щастието" обединява 12 улици в 12 различни града в страната, всяка от които носи името Велико Търново. "По този начин ние искаме да дадем на другите градове част от духа на старата столица и да направим там хората по-щастливи чрез различни фестивали, е обяснил Румен Йосифов. Едно от предложенията е Стамболовият мост да се превърне в място за различни арт изяви, включително и на циркови артисти. Изграждането на лифт над Велико Търново, който да свързва различните квартали в града, предлага другият студентски екип. Той може да се ползва не само като атракция от туристите, но и като алтернативен начин за предвижване на местните хора, сподели Христина Каменова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай