Гърци купуват зърно от Северозапада

Гърци купуват зърно от Северозапада | StandartNews.com

Увеличават се сделките и между родните производители и купувачи

Зърно за Гърция се изнася от Северозапада, съобщи Борис Ангелов, управител на стоковата борса в Монтана. Близо месец търговията с южната ни съседка бе блокирана заради невъзможност за разплащания. След отварянето на банките платежоспособните клиенти нямат проблем. Зърно от Северозапада за Гърция купуват мелници, фуражни заводи и фермери, които отглеждат животни.

Започнал е и износът на пшеница за други направления. Производители возят продукцията си до морски пристанища, където цената е 305 – 315 лв. за тон. От дунавските пристанища Лом и Свищов също са изнесени първите количества. Очаква се търговията през двата порта да се засили.

И сделките между български купувачи и производители от района също се увеличават, допълни Борис Ангелов. Цената за тон фуражна е 270 лв., а за хлебна – 300 лв. Такава беше тя и началото и не очаквам да се увеличава, обясни брокерът. Защото у нас тази година са произведени по-големи количества от миналата година. Качеството през настоящата е много добро.

Според специалиста тези производители, които задържат зърното си, ще загубят. Но всеки сам решава – да продава или да чака по-високи цени, каза още брокерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай