Фирми по санирането с работници без договори

Фирми по санирането с работници без договори | StandartNews.com

Фирми, които са наети за дейности по по европейската и националната програма за енергийна ефективност масово нарушават трудовото законодателство като не пускат договори на работниците си. За това информира шефът на Инспекцията по труда в Хасково Петър Андреев.

Той обясни, че става въпрос предимно за строителни фирми, които са наети като подизпълнители на спечелилите търговете.
Инспекторите по труда следят за спазването на трудовото законодателство по обектите, които се санират от декември. В Хасково скоро е регистриран и фрапиращ случай, при който на обект, който се изпълнява саниране по европрограмата е имало 6-ма работници без трудови договори. Четири дни след намесата на експертите фирмата е пуснала договорите им, но въпреки това за нарушението ще бъде санкционирана с глоба между 1 500 и 15 000 лева, обясни Андреево. Той призова да се правят по-обстойни проверки и да се държат под око строителните фирми, които печелят договорите за саниране по европейската или националната програми заради честите нарушения, които се засичат в работата на под изпълнителите им.

В противен случай практиката ощетява не само работещите без договори, но и държавната хазна, в която не влизат парите от осигурвки по усвоените евросредства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай