Две села от Източните Родопи са заличени от картата на страната

Две села от Източните Родопи са заличени от картата на страната | StandartNews.com

В рамките на един месец това лято две обезлюдени села в Източните Родопи вече са заличени от картата на страната.

С решение на Правителството от 23 юли т. г. село Бедрово в Чернооченско вече е закрито, тъй като населеното място не отговаря на предвидените изисквания в Закона за административно-териториалното устройство на Република България за наличие на самостоятелно землище и постоянно живеещо население.За промяна има прието решение на Общинския съвет на община Черноочене

Местният парламент в Кирково е гласувал за закриване на село Бързея. На последното заседание си заседание Министерският съвет прие решение за закриване и на населеното място в граничната община. За промяна местният парламент в Кирково също е гласувал за закриване на село Бързея.

Село Бедрово е само на 18 километра от Кърджали.От години няма местни жители и се обезлюдява. Най-близките здравни и учебни заведения, детски градини, полицейско управление и пощенска станция са в село Черноочене. Родопското село Бързея, намиращо се в района на река Върбица, също е обезлюдено. Преди 3-4 десетилетия в него имало малко повече от 10-на къщи, но последните жители напуснали населеното място преди повече от 25 години. И други села в Кърджалийско са обезлюдени.По данни на Националния регистър на населените места /НРНМ/ на НСИ към 31 декември 2013 година в област Кърджали има 11 села без жители и 29 с едноцифрен брой население.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай