Дупница се покланя на "Св. Богородица Милваща"

Дупница се покланя на "Св. Богородица Милваща" | StandartNews.com

Дупница се покланя на иконата на "Св. Богородица Милваща". Светинята беше донесена в понеделник от катедралния храм „Св. Димитър" във Видин от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. Той поведе литийното шествие през града, с което иконата стигна до централния градски площад „Свобода", където местното духовенство отслужи молебен за здраве и благоденствие.

„Молебенът е за здравето на всички дупничани, независимо къде по света са. Молим се Небесната царица, Божията майка, св. Богородица и нашият Господ Бог да пазят младите и всички хора по пътищата. Молим се да няма повече жертви на катастрофи, а пострадалите да оздравеят. Молим се за Милчо, който е в болница", каза отец Паликарски, като припомни, че само от началото на годината десет човека загинаха в две катастрофи в Яхиново и в Италия. Шествието бе съпровождано от български знамена и облечени в народни носии деца.

По време на литията и богослужението дъждът, който се изливаше над Дупница спря и продължи да вали едва след като иконата беше поставена за поклонение в храм „Св. Георги Победоносец", разказаха местните.

Да се помолят пред иконата на Божията майка се извървяха хиляди хора на различни възрасти и с различни лични проблеми. Светинята ще остане в централния храм до сряда сутринта.

В последните години чудотворната икона, донесла изцеление на мнозина, не е напускала пределите на Видинска епархия, но в миналото по Дунав е пътувала до Виена. Според преданието някога била носена и в Истанбул, след като мълвата за нейните чудеса стигат до местен везир с болно дете, което също била излекувано с помощта на светинята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай