Добрич се включва в два световни протеста

Добрич се включва в два световни протеста | StandartNews.com

Добрич. На 11 октомври от 10 часа пред храм "Свети Георги" в града добричлии излизат на протест и стават част от световните протести, насрочени за този ден срещу фракинга и търговското споразумение между САЩ и ЕС за Трансатлантическо партньор за търговия и инвестиции / ТПТИ/TTIP/. Протестите са инициирани от граждани и представители на граждански сдружения и неправителствени организации, занимаващи се с проблемите по опазването на околната среда. Притесненията на любителите на природата са, че чрез "трансатлантическото споразумение ще се свалят гаранциите за произхода и качество на храните; ще се заобиколи европейското ембарго върху редица продукти с недоказана безопасност върху човешкото здраве, включително съдържащи ГМО; ще се преодолее отхвърлянето на споразумението за авторските права АКТА, извършено от европейските правителства под бурния натиск на гражданите и, че ще загуби значение мораториумът върху фракинга" - пишат организаторите, като допълват, че по този начин големите корпорации ще заграбят властта.

Еколозите припомнят, че въпреки наложения мораторуим за добив на шистов газ още няма закон и подзаконова нормативна база, няма мониторинг, както и методология за проверки, нито пък кадри, които да ги извършват. След липсите, които посочват е и техника за извършване на контрол върху сондажите. Освен в Добрич протести ще има във Варна, София, Шумен и в съседна Румъния. И този път организацията е в социалната мрежа "Фейсбук".

С цел гарантиране на чистотата на земята и водата на плодородна Добруджа общинските съветници в Шабла на последното си заседание приеха Протестна декларация срещу добива на въглищен газ край Вранино. Те приканват и другите засегнати общини - Каварна, Балчик и Генерал Тошево, да а подкрепят и всички общини да се обединят в действия срещу добива на въглищен газ. Декларацията е адресирана до президента на Република България, премиера, министъра на икономиката и енергетиката, министъра на околната среда и водите, областния управител на Добрич и Омбудсмана на Републиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай