Бой и арести за джамия

Обсадиха турското консулство, за малко да пробият кордона

Бой и арести за джамия | StandartNews.com

Пловдив. Кръв и дъжд от павета се ляха в Пловдив заради Куршум джамия. Гневът на близо три хиляди ултраси и граждани отприщи поредното заседание на Апелативния съд за връщането на вакъфския имот в Карлово. 120 се озоваха в ареста след погрома, петима бяха изправени на съд, трима търсиха лекар заради пукнати глави, а общинар от "Атака" яде бой в калабалъка. Побеснелите ултраси атакуваха Джумая джамия в центъра на Пловдив с камъни и самоделни бомби и изпотрошиха стъклата на сладкарницата от северната страна на храма. Разгневените протестиращи после щурмуваха консулството на Турция и бяха на косъм да пробият полицейския кордон около мисията. "Спомнихме си Баня Башъ, не може агитки да диктуват на съда", скочиха от Главното мюфтийство.

 

Кръв се проля в Пловдив заради Куршум джамия, която днес футболни фенове и възмутени граждани от цялата страна браниха пред апелативния съд. Трима души от протестиращите пострадаха тежко в меле с жандармерията на бул. "Цар Борис III Обединител". Наложи се да бъдат откарани с линейки в болница. В сблъсъка между вилнеещите ултраси и полицията имаше и ранени служители на реда. На мястото на боя останаха локви кръв и счупени полицейски палки.

 


След 5-часово шествие по улиците градът под тепетата бе зарит от павета, парчета от камъни, остатъци от димки и самоделни бомби. Преди това бяха изпочупени прозорците на Джумая джамия, като акцията срещу мюсюлманския храм бе втората връхна точка в днешния протест. Повод за него бе насроченото за 10 ч заседание на апелативните магистрати по повод казуса за Куршум джамия. Делото бе образувано по жалба на община Карлово срещу решението на окръжния съд да даде емблематичната сграда заедно с част от парка на града на Главното мюфтийство. Агитките започнаха да се събират два часа преди делото. Рано сутринта районът около съдебната палата пък бе затворен за автомобили заради очаквания митинг, в който се включиха фенове от пловдивските отбори

 

"Ботев" и "Локомотив", от столичните "Левски" и ЦСКА

 

както и агитки на няколко по-малки тима от други градове в страната. Дойдоха протестиращи от Карлово, София, Стара Загора, Пловдив. Имаше дори и българи от Босилеград, които обясниха, че искат да дадат своята подкрепа на събратята си. Митингът бе воден лично от шефката на Сдружението на футболните запалянковци Елена Ваташка, която грабна микрофона в мига, в който съдът даде ход на делото. Преди нея пред множеството, което още преди 10 ч наброяваше 2 хиляди души, се изправи кметът на Карлово д-р Емил Кабаивов, който благодари за подкрепата и призова за справедливо решение на съда. Заедно с председателя на общинския съвет в Карлово Стойчо Карагенски градоначалникът се яви лично в залата, за да защити общинския имот, заради който не за първи път има граждански протести. През това време агитките отвън скандираха срещу мюсюлманското вероизповедание, пяха патриотични песни и рецитираха стиховете на Ботев. Булевардът пред съда потъна в гъст дим от пиратките и бомбичките, които хвърляха футболните фенове. Над главите на хората се вееха десетки трибагреници, както и знамето на Априлското въстание. Митингът подкрепи единодушно приетата преди броени дни декларация на карловския общински съвет за генодиц над българския народ от турска страна по време на Илинденско-Преображенското въстание. Лидерите на протеста обявиха готовност за гражданско неподчинение, ако съдът даде Куршум джамия на Главното мюфтийство. Междувременно магистратите приключиха да заседават и обявиха, че ще излязат с решение в едномесечен срок. Агитките пък се отправиха към Джумая джамия, където протестираха и преди седмица в защита на четири имота под тепетата, които също са предмет на съдебен иск, заведен от вероизповеданието.
Пред мюсюлманския храм в този момент бе съсредоточена голяма част от жандармерията и полицията. Въоръжените до зъби служители на реда обаче не стреснаха тълпата, която атакува Джумая джамия с павета и самоделни бомби. За броени минути бяха

 

изпочупени прозорците на сладкарницата

 

от северната страна на храма. Следващата спирка на протеста бе пред сградата на генералното консулство на Турция в Цар-Симеоновата градина. Чуждестранното представителство бе отцепено още от сутринта от жандармерия, като сред униформените имаше подкрепления от цялата страна. Лично шефът на "Национална полиция" главен комисар Тодор Гребенаров пристигна, за да организира силите на реда срещу евентуални безредици. Консулството бе обградено от униформени с каски и шлемове в радиус от 100 м от всички страни. Живеещи в района съобщиха, че рано сутринта полицията е обходила сградата наоколо за съмнителни субекти, като е предупредила гражданите да не пускат непознати във входовете и по покривите. Хората не смееха да излязат дори на терасите си и надзъртаха зад пердетата, за да следят какво се случва навън. В това време агитките викаха срещу консула Шенер Джебеджи, който веднага след като карловските общинари приеха декларацията на геноцида, поиска документът да бъде оттеглен и така си навлече гнева на протеста. Жандармерията едва овладя тълпата да не пробие кордона и да нахлуе при дипломата. В това време пък феновете явно се готвеха за бой, като измислиха хитър начин да се предпазят от палките и покриха главите си с огромен дълъг повече от 10 м трибагреник.

 

Няма да посмеят да ударят знамето ни!

 

коментираха изпод флага протестиращите. Боят пред консулството се размина, но сблъсъкът стана малко след това срещу офис на ДПС, по обратния път на митинга към съда. Част от протестиращите, въоръжени с павета, започнаха да замерят жандармеристите от северната страна на Тунела. Този път униформените не издържаха и погнаха тълпата с палки. В мелето пострадаха трима младежи, които окървавиха булеварда. Няколко други се оплакаха от удари с полицейски палки в ребрата. Част от жандармеристите пък се оказаха ударени с павета и с изпокъсани бронирани жилетки. За щастие боят продължи само няколко минути. След това униформените разцепиха протести на две части и не допуснаха повече агитките да се съберат. Половин час по-късно Елена Ваташка призова присъстващите да бъдат на днешния протест пред Паметника на незнайния воин в София и хората се разотидоха.

 

Мюфтийството: Не може фенове да диктуват на съда


След екшъна в Пловдив Главното мюфтийство излезе с остра позиция. "Стандарт" я публикува със съкращения:

 

Непосредствено преди петъчната молитва екзалтирани граждани са нападнали храма с камъни, димки и коктейли "Молотов". Причинени са материални щети и е възпрепятствано правото на гражданите да изпълнят необезпокоявани своята молитва. Имало е явна заплаха за живота и здравето на богомолците и служителите в сградата. Джумая джамия е поредният мюсюлмански храм в страната, който бива поругаван по този груб и безпардонен начин. Честите нападения над храмове силно тревожи мюсюлманското изповедание. Подобни актове компрометират етно-религиозния мир в страната и капсулират мюсюлманите. Подобни събития напомнят случая "Баня Башъ" от 20 май 2011 г., когато авторитетът на страната пред европейските ни партньори бе накърнен.

 


Опитите за насилствено лишаване от свободния избор на убеждения се асоциират с авторитарното близко минало на страната. А опитът на част от обществото да ограничи правата и религиозните свободи на друга част е грубо погазване на конституционните им права. Във всяка една правова държава е неприемливо да се оказва натиск чрез лесноманипулиращи се маси от хора върху съдебните органи. Съдът е длъжен да решава делата съгласно закона и вътрешното си убеждение. Недопустимо е лидери на футболни фенове да указват на съда как следва да бъде решен даден казус. Случилото се е сериозна заплаха за българската демокрация.

 

Попът на Станишев благослови протеста


На протеста пред съдебната палата днес дойде отец Стоян Божурин от Стамболийски, който се прочу като духовен баща на лидера на БСП Сергей Станишев. Свещеникът участва в началните часове на митинга, като излезе да говори и на микрофона пред протестиращите. Призова де не се мразят българи и турци и по мирен начин да се защитят българските имоти. След това отец Божурин благослови множеството и даде отделна благословия на миряните, които се наредиха да му целуват ръка. Сред защитниците на Куршум джамия имаше още един свещеник и мирянка, която носеше икона на Исус Христос. Няколко жени пък участваха в протеста със запалени църковни свещи. В знак на християнската си принадлежност пък целият протест коленичи и мълча в продължение на една минута пред българите, загубили живота си по време на османското робство. В хор тълпата изрече и молитвата "Отче наш", като призова бог за помощ за опазване на българщината от чуждата вяра.

 

Набиха общински съветник от "Атака"


Общински съветник от "Атака" бе набит от разгневени фенове по време на протеста в Пловдив. Михаил Михайлов, който е съветник от местния парламент в Стара Загора, днес бил по работа в партийния офис под тепетата. Минавайки покрай мястото, протестиращите започнаха да скандират нецензурни реплики срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и Михайлов с голи гърди и с партийната си значка се опита да защити шефа си. В резултат на това си навлече гнева на група младежи, които скочиха да го бият. С окървавена глава старейшината едва успя да се отскубне от нападателите и да се прибере в партийната централа, която е на пъпа на Пловдив.

 

Волен обвини Павел Чернев за погрома


Бившият депутат от "Атака" Павел Чернев е виновен за метежа в Пловдив днес, заявиха от партията. Според тях той е платил на футболните агитки да окървавят протеста срещу връщането на Куршум джамия на Главното мюфтийство, като го обвиниха и за протестите пред централната на "Атака" от миналото лято. Те обясниха, че подкрепят митинга, като на него дори е имало и привърженици на Волен Сидеров. Според тях обаче той е бил нарочно опорочен от ултраси, платени от Чернев и Бойко Борисов. "Целта е да се опорочи и принизи протестът и участниците да бъдат представени като варвари и хулигани, които застрашават храмове", смятат от партията.

 


"Атака" заподозряха още, че и МВР е в играта. "Кой е наредил на жандармерията да седи безучастна?", запита Сидеров, визирайки инцидента с бития общински съветник от "Атака" в Пловдив. "Министър Йовчев дължи обяснение защо неговите служители наблюдават безучастно варварство, рушене на имущество и побой над хора", скочиха от "Атака" и заплашиха вицепремиера с обещанието "да го изнесат".

 


Сидеров предупреди, че се готви опорочаване и на партийния им митинг на 19-и февруари "с цел да се повтори вандалщината и така да бъде опорочена паметта на Апостола".

 

Главсекът: Искахме забрана на шествието


МВР искаше забрана за провеждане на протеста в Пловдив. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров пред бТВ. "Изпратихме писмо до кмета на Пловдив, в което уведомихме, че се създават предпоставки за ескалация и искаме забрана за провеждане на мероприятието. Това писмо е изпратено на 10 февруари. Получаваме писмо от зам.-кмета на 11 февруари, че той не счита да са налице достатъчни причини за забрана на мероприятието", обясни Лазаров. Той допълни, че организацията не е била съгласувана с препоръките на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай