Азис: Сипей ще покаже нивото на отговорност на институциите

Азис: Сипей ще покаже нивото на отговорност на институциите | StandartNews.com

Жителите на кърджалийското село Сипей са готови да протестират, ако държавата не предприеме спешни мерки за укрепване на огромното свлачище, което се активизира през последните два месеца. Това обяви кърджалийския кмет Хасан Азис по време на пътуваща пресконференция. Снощи хората от Сипей са провели общо събрание и са започнали подписка, под която са се подписали вече 450 души.

Свлачищни процеси застрашават още две населени места в община Кърджали - Енчец и Невестино. Хасан Азис съобщи, че тази седмица заедно с кметовете на трите села ще пътува до столицата за среща с премиера, президента, председателя на Народното събрание, представители на парламентарните групи и държавните институции, имащи отношение към проблема.
„Сипей ще покаже нивото на отговорност на институциите. Тук политиката е на заден план. Ние сме отговорни за живота и сигурността на хората. Ако те протестират, аз ще съм на първите редици до тях", заяви кметът Хасан Азис.

Той обясни, че ще настоява техническите проекти за свлачищата отново да бъдат разгледани на заседание на Министерския съвет на 8 април. Бе припомнено, че само за укрепване на свлачището в Сипей са необходими над 9 млн лв. Към момента от шест къщи в Сипей хората са евакуирани, други 20 сгради също са засегнати и всеки момент могат да се срутят. В село Енчец разломът е повече от 1,2 км, в Невестино свлачището е стигнало вече на два метра от домовете.

По време на обиколката на засегнатите села кметът Хасан Азис анонсира идеята заедно с журналисти и местни художници да бъде подредена благотворителна изложба "За хората на Кърджали в беда" като със събраните средства бъдат подпомогнати най – засегнатите от свлачищата родопчани. Под същото мото през април ще бъде организиран и концерт със читалищни състави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай