11:45 ч.

29.10.16

2 мин.

0

0

0

104 деца пяха химна за 104 г. свобода на Петрич

от Владимир Симеонов |

104 деца пяха химна за 104 г. свобода на Петрич

104 талантливи деца от музикални клубове и школи изпяха химна на Република България на сцената в Петрич по случай 104-годишнината от освобождението на града от турско робство.


Петричани отбелязаха своя празник с редица събития. Специално подготвен за тържеството беше художествено-историческият спектакъл „Спомени..." – поетично представяне на историята, героите и родната земя с участието на ученици от гимназиите. За първи път се изявиха и музикантите от Общинския духов младежки оркестър. В Историческия музей в петък бяха открити две изложби - „Освобождението на Петрич" и „Женската красота през вековете".


Пред паметника на освободителя на Петрич – капитан Никола Парапанов, бригаден генерал Михаил Попов – зам. командир на Сухопътните войски на Република България, прие тържествено строя преди запалването на жертвения огън. Десетки положиха цветя пред паметния знак. Официални гости в Петрич бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, народните представители Валентин Радев, Даниела Савеклиева, Димитър Танев, Георги Андонов, Борис Ячев, Росен Петров, областният управител Бисер Михайлов, подп. Иван Иванов – командир на Военно формирование 26400 Благоевград, кметове на общини, общински съветници, кметове и кметски наместници на населени места.


„28 октомври 1912 г. донесе жадуваната Свобода - да бъдеш сам стопанин на своето настояще и бъдеще, тази свобода да се развиваш, да твориш и да бъдеш уверен, че това което правиш, го правиш за своята страна, за своето родно място, за своите наследници. И ако днес свеждаме глави пред делото на капитан Никола Парапанов, на йеромонах Климент Кьосев, на Тодор Стоянов Кръстев, на Мита Аргилов, Георги Чапразов, Иван Телятинов, учителят Стоян Трушков, войводата Мита Агликин, си струва да преклоним глава и пред стотиците техни събратя и предшественици, положили най-скъпото – своя живот пред олтара на идеала за свободно Отечество", заяви кметът на общината Димитър Бръчков. си адрес до петричани кметът Димитър Бръчков. В празничния ден бе открита мемориална плоча в памет на участниците в така наречения „Петричкия инцидент" от м. октомври 1925 г. тогава гръцки войски нахлуват в Петрич, но местните хора успяват да ги отблъснат. Инициативата е на екипа на Слави Трифонов след заснемането на документалния откъс „Петричките опълченци" от Иван Кулеков.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент