07:50 ч.

01.11.17

3 мин.

0

1

0

Приспивна песен за Будителите

от Ния Караджова |

Приспивна песен за Будителите

Той е още на 10 годинки и маската за Хелоуин му харесва повече от всичко. Може би с изключение на Дядо Коледа. В същото време го карат да почита всички онези редици от портрети, на които хора от по-миналия век са правили нещо, което за него е абсолютно неразбираемо. Той още не знае какво е будител, извън двете изречения, които някой е написал в учебника. Не знае, че будителите са около него.


Всяка година около Деня на народните будители и Хелоуин се заражда изкуствена полемика. Виним децата си, че избират евтините бонбонени обвивки на чуждите празници, вместо да честват миналото ни. Но не децата са виновни и няма смисъл да противопоставяме двата празника. Дори и да научат историята ни наизуст, малките няма как да достигнат до смисъла на думата „будител",


ако той е опорочен в днешно време


Къде е държавата ни, която дава на музейни работници и докторанти в университетите месечни заплати, за които една уважаваща себе си фолкпевица няма да приеме участие дори за една вечер? Която закрива музеи и чака „Америка за България" да й направи „Музейко"? Която поставя на колене хора с уникална квалификация и ги кара да просят пари за проекти от частни фирми или пък им реже европейски средства? Която рекламира историята си чрез вампири и шопска салата, за да привлече повече чужди туристи? Която с охота е готова да се откаже от цели периоди от историята си, защото така искат стратегическите ни европейски партньори.


Ако поискат, ще се откажем от цялата си история


Светът на нашето минало е толкова далеч от децата ни, че те питат учителите си как Васил Левски е успявал да създаде революционни комитети, без да има фейсбук.


Няма как да продължим тънката червена линия между будителите от миналото и съвременния свят, ако не покажем на децата си, че всяка епоха ражда своите будители. Че те не са само на портретите, които висят в класната стая и за които се преподава скучно. Виждали ли сте ученически съчинения на тема „Будителите днес"? По дефиниция всички те пишат, че това са учителите или интелектуалците, които ни оттласкват от материалното и ни карат да мислим само за духа. А смисълът на празника вече би трябвало да бъде друг. За едно дете будител би трябвало да бъде всеки, който може да събуди в него порива да бъде различно,


да дарява любов, да се учи и да развива себе си


Онзи, който го накара да осъзнае, че то би могло да бъде будител за някой друг. Че не е задължително неговото име да се върти в медиите, докато той живее на съседната улица. Просто той е човекът, който те вдъхновява. И това е особено важно, ако искаме от децата си да не скъсат най-важната връзка с миналото и с бъдещето едновременно. Неслучайно в един неотдавнашен конкурс на тема „Времена и будители" един ученик бе припознал за свой будител дядо Добри.


И по-добре, ако децата ни открият своите лични будители, защото будители на нацията днес май няма да се намерят. Поне докато политиците ни не спрат да веят поне три байрака – един на днешните управляващи, един на собствената си партия /кой знае, може да потрябва/ и един на Европейския съюз. И всички вкупом ни пеят приспивна песен.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:45 · 08.11.2017
Мноооого хубав коментар! Поздравления за авторката!!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай



Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент