В "Лидл" ще наемем още 250 служители до 2017 г.

В "Лидл" ще наемем още 250 служители до 2017 г. | StandartNews.com

Предстои откриване на магазин от веригата в Благоевград

Имаме 20% ръст на оборота през 2015 г. и вече сме на печалба, каза Милена Драгийска-Денчева

"Лидл България" обяви кампания "Успехът е в теб", с която поставя темата за работодателската марка. Какви са целите на проекта и как компанията инвестира в своите служители? С какво печели нови членове в семейството на "Лидл" и как се постига текучество на кадри под 3%? С тези и други въпроси "Стандарт" се обърна към Милена Драгийска-Денчева, изпълнителен директор на "Лидл България".

- Г-жо Драгийска-Денчева, защо обявихте кампанията "Успехът е в теб", с която поставяте темата за работодателската марка?

- Стартираме този мащабен опит за да надградим нашите усилия като работодател, защото винаги сме имали отношение към качествата на работодател, които трябва да изграждаме непрекъснато. Но, от друга страна, световните тенденции, както и процесите в България, ни задължават да приемем като стратегическа тема въпросите за ръководството на работници и служители, за активното участие в развитието им като инвестиция в бъдещето. На трето място, разбира се, е нашата убеденост, че само със силен екип, подготвен за предизвикателствата на новото време, можем да изпълняваме амбициозните резултати, които "Лидл" планира.

- Какви цели си поставяте с тази кампания?

- От една страна, е общата цел "Лидл" да бъде възприемана в обществото като атрактивен работодател. По-конкретно имаме и други две цели - да мотивираме дългосрочно и да обвържем с марката служителите ни. Друга конкретна цел е да привлечем нови и качествени служители, които да видят в "Лидл" модерна работна среда, обещаваща им развитие и възможност за участие на глобално ниво в правенето на търговия в нейния най-съвременен вид.

- Защо според вас е важна инвестицията в човешкия капитал?

- Първо, ние сме много персонално интензивен сектор. Има сектори, в които роботизацията е на много високо ниво и в тях работят повече машини, отколкото хора. При нас обаче не е така. Удовлетвореността на клиента зависи изключително много от начина, по който подхождат служителите ни към него. Концепциите и стратегиите са страхотно нещо, но ако няма кой да ги претвори в действие, нямат абсолютно никаква стойност. На нас са ни нужни хора, които имат идентификация с целите и разбират значението на себе си като основен фактор. Отделната личност е движещата сила.

- Как в "Лидл България" инвестирате в служителите си и как ги мотивирате?

- Грижата ни за персонала е многослойна. Тя стартира с едно от най-тривиалните, но и най-ключовите за хората неща - много доброто заплащане, минава през условията за работа, които са наистина изключително модерни, ергономични и конкурентни на най-високите европейски стандарти. На трето място ние предоставяме много възможности за развитие и обучение, а човек е любопитен за знание и това е един от основните елементи на задоволство на нашите служители - че ние непрекъснато инвестираме в тях. На четвърто място ние ги мотивираме със съпътстващи пакети било под формата на служебен автомобил или премиум пакет за допълнително здравно осигуряване за тях и семействата им. Има и реални възможности за развитие. Всеки десети служител е получил възможност да се развие и по хоризонтала, и по вертикала. Това дава повече заряд на младите хора, че те са попаднали в среда, в която няма обещани позиции и забранени територии, а има възможности за растеж в личностно развитие като професионалист и като ръководен кадър.

- Текучеството на кадри в "Лидл България" е едва 2,36%. Как се постига такъв резултат?

- Това е резултат от примерите, които ви дадох за работа с персонала. Но неминуемо успехът е този адреналин, който кара хората да са все по-мотивирани. Поговорка гласи "Апетитът идва с яденето". Колкото по-успешни години има зад гърба си "Лидл", толкова повече хората не искат да напускат един успешен екип.

- Имате ли проблем с намирането на кадри?

- Ситуацията с кадрите в нашата страна не е успокоителна. Това се дължи не само на демографските проблеми, а и на качеството и адекватността на образованието. Има и чисто регионални проблеми, например на местата с интензивен туризъм. Цялостният проблем с кадрите е задача, за чието решаване с голямо удоволствие бихме партнирали на държавата. Затова е и нашият ангажимент за дуалното обучение. Правим вече 4-та поредна година практикантска програма, за да дадем своя принос за скъсяване на дистанцията между образованието и нуждите на бизнеса. Трябва да погледнем и в себе си. Работодателската марка е нашият отговор на борбата с проблема с кадрите. Когато даваш възможности и говориш за тях, прокламираш това, което можеш да предложиш като работна среда, подрастващите със сигурност биха разпознали какво трябва да направят, за да попаднат в тази среда и да имат благосъстоянието и възможностите за развитие, които им дава един честен и модерен работодател като "Лидл".

- Към момента имате 2004 служители. Ще разширявате ли семейството на "Лидл"?

- Да, категорично. В рамките на тази година и до януари 2017 г. минимум още 250 нови лица ще посрещнем в нашия екип.

- Планирате ли откриването на нови магазини и в кои градове?

- Да. Освен отварянето на магазина ни в Казанлък през март, който беше номер 80, в ранната есен ще бъдем изключително радостни да сложим основата за запознаването на "Лидл" с още клиенти в Благоевград. Софийската публика също ще бъде зарадвана с още наши обекти. Работим и в други градове, но за момента няма да коментирам в конкретика.

- Кога ще заработи вторият ви логистичен център в ямболското село Кабиле?

- Той ще е готов като строеж и оборудване в края на тази година, след което ще има няколко процедури по изграждането и изпробването на IT системи, за да може в началото на 2017 г. да заработи ефективно. Приблизително 150 нови работни места ще бъдат разкрити в с. Кабиле.

- Какви са финансовите резултати на "Лидл България" за 2015 г.?

- Сред най-важните резултати е, че "Лидл България" на 5-ата година от своето оперативно действие у нас излиза на печалба. А вторият важен резултат е, че имаме 20% ръст на оборота, който е съпътстван и с ръст в размера на средната покупка.

- Отбелязвате и ръст на клиентите от 7% за 2015 г., как спечелихте доверието им?

- Това е резултат от системната ни работа през годините по отношение на качеството на стоките и същевременно на нашата изключително добра ценова политика. От друга страна, кампании като "Мениджър свежест" и "Пекарните на Лидл", прясното месо, защитено като хигиена и качество и сертифицирано от SGS, доказаха на клиента, че се грижим ежедневно за свежи и качествени продукти в магазините ни. За нас това е ключът - че заложихме на качество и свежест едновременно с добрите цени.

- "Лидл" ще стъпи и зад океана, кога ще стане това?

- В последните изказвания на нашето ръководство в Централна Германия се казва, че проектът в САЩ върви по план. Откриването ще е през 2018 г. Този мащабен проект е с фокус върху източната част, където е седалището на компанията близо до Вашингтон, в Арлингтън. Но ситуацията е доста динамична и каквото и да кажа сега, ще е остаряло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай