Терзийски: Пак гласувахме за чара на Бойко

Другите лидери не могат да се мерят с "човека от народа", признава Калин Терзийски

Терзийски: Пак гласувахме за чара на Бойко | StandartNews.com

Парламентарните избори разпалиха страсти, каквито в други години не е имало. Ще промени ли нещо отиването ни до урните? Дали скандалите около нас са част от сценарий и докога търпеливият ни народ ще гласува за Месията, "Стандарт" попита неизкушения от политиката писател Калин Терзийски.

- Г-н Терзийски, как изглежда България в днешния изборен ден? Можем ли да кажем, че правим оня избор, който заслужаваме?

- Щастлив съм да отбележа, че България изглежда сравнително спокойна на този ден. Там, където има прекалено много страсти, там има и прекалено много грешки. Някой може да каже, че просто стоя далеч от страстите и затова не ги виждам. На него с усмивка ще отговоря, че той просто (по глупав начин) прекалено близко се набутва до страстите - и затова ги забелязва. Предизборните страсти са глупост. Приемам страстта в изкуството, но в политиката ми се струва противна.
По отношение на избора и дали го заслужаваме - да, заслужаваме го. Човек винаги заслужава съдбата си. Ние не сме чудесни и затова не можем да искаме чудесни управляващи. Ето защо аз непрекъснато говоря на хората така: за да искаш да имаш добри управници - първо направи себе си и средата си такава, че да може из твоята среда да излезе добър управник. Направи себе си такъв, че да заслужаваш добра власт. Тоест - викам да се насочим към себе си, а не като капризни деца да чакаме властта да ни спасява. Който и да управлява - ако управлява говеда - няма да постигне нищо. Но и най-голямото говедо няма да може да съсипе с управлението си един смел, умен и хубав народ. Примерно холандците! Който и да ги управлява, все са добре! А преди две години - докато бях в Белгия - забелязах, че там от месеци няма правителство. И я караха доста добре.

- Много българи не отиват до урните с мотива, че нищо няма да се промени. Ще променят ли нещо изборите според Вас?

- Вижте, определено ще променят нещо. Но това нещо ще е не нещо съществено, а просто "нещичко". Не нещо голямо. В общочовешки, в хуманен план тези избори са поредната въздишка на болно пиле. Дреболия, нищожно нещо. Суета. Едни и същи хора избират едни и същи хора. Не сме се променили ние - избиращите. Както и ние - избираните. Не сме се променили в последните години особено много. Все същите черногледи, объркани и вкиснати хора без висок дух сме. Така че - няма как да очакваме да се промени нещо сериозно. Особено пък към по-добро. Пак ще кажа - без въобще да ме е страх, че ще стана досаден: трябва промяна на Човеците в България! Трябва Възраждане. Докато си мрънкаме за пари и за политика - ще тънем в жалката тиня на злободневието. Политиката е просто глупаво отклоняване на вниманието от важните ни проблеми. А те са моралът и възпитанието, ценностите и духа. Ще го кажа възможно най-просто: работи и живее добре човек, за когото трудолюбието е висша ценност. За нас така ли е? Живее красив живот човек, за когото милосърдието е висша ценност. За нас така ли е? Живее щастлив живот човек, за когото щедростта и смирението са висши ценности. А за нас така ли е?

- Как ще коментирате скандала с намерените 350 000 допълнителни бюлетини в Костинброд в "деня за размисъл" и предшествалите го скандали с подслушването? Преекспонира ли се темата? Възможна ли е подмяна на вота според Вас?

- Абсолютно глупаво преекспонирана. Казах ви - дори самите избори са отклоняване на вниманието ни от важната ни работа. А важната ни работа е да станем хора. Смешното е, че в същата печатница се печата новата ми книга. И заради тоя скандал може доста да се забави. Тоест - тия глупости пречат и на изкуството. Смешно ми е, но и ме е малко яд.

- Отразиха ли се протестите на нагласите ни за вота? Промениха ли изобщо нещо в държавата?

- Да, донякъде се отразиха. Но твърде малко. Хората в България гласуват предимно на основата на миналото. Все още има хора, обвързани със социализма и с парите на социализма. Хора, дължащи относителния си просперитет на социалистическото минало. И такива - които са сърдити на социализма. И ето ти го разделението. А протестите бяха просто нещо спорадично.

- Виждате ли потенциал за роман в това, което се случва?

- Бих написал по-скоро книга за човека, който от политичен и зависим, тоест обслужващ системата, пораства до самостоен и светъл човек. Човек с главно Ч.

- Г-н Терзийски, как ще коментирате първите изборни резултати?

- За мен тези резултати не са особено изненадващи. Очаквах двете партии на полюсите да са с много близки резултати и ГЕРБ да имат лек превес. Струва ми се, че има няколко причини това да е така. Първата е тази, че Бойко Борисов подаде оставка и по този начин не позволи към него да се натрупа негодувание, а напротив - известно съчувствие. Втората причина е, че българите все пак гласуват за личности с излъчване, а Бойко Борисов е такъв - и изминалите месеци на политическа криза не са се отразили много на излъчването му. Докато другите политически сили никак не разполагат с лидери, които да могат да се мерят с Борисов. Той идеално играе ролята на човек от народа и това му помага. Друга причина може би е, че лошият спомен от управлението на социалистите също си казва думата. Въпреки всичко доста хора не биха искали социалистите да се върнат на власт в коалиция с ДПС. Въпреки всички проблеми в управлението на ГЕРБ. Аз, между другото, също не бих искал властта да е в наследниците на БКП.щ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай