Терористите от ИДИЛ бягат от жените пешмерги

Терористите от ИДИЛ бягат от жените пешмерги | StandartNews.com

Преди да влезе в дипломацията, Фириал Мохаммед била боец, който "се изправя срещу смъртта"

Искам да живея в България, след като се пенсионирам, казва бившият заместник-посланик на Ирак в София

За Пешмергата, въоръжените сили на Иракски Кюрдистан, се разказват легенди. От тях най-много се боят джихадистите от "Ислямска държава", които губят повечето битки с бойците пешмерги. Пешмергата се слави и с женските си контингенти, от които като дявол от тамян бягат джихадистите. Защото някои хора вярват, че ако жена убие мюсюлманин, той не може да отиде в рая. Кариерата на Фриал Мохамед, до неотдавна съветник по политическите и културните въпроси и заместник-посланик в посолството на Ирак в България, започва именно от Пешмергата, в която тя става боец като девойка на 19 години.

Това е времето на кюрдската революция срещу диктаторския режим в Ирак през 80-те години на миналия век. Родената през 1961 г. Фриал Мохамед, известна с партийното си име Аужин, е активист и функционер на Патриотичния съюз на Кюрдистан /ПСК/, чиито лидер е бившият президент на Ирак Джалал Талабани. По образование г-жа Фриал е финансист и специалист по счетоводство, но не е практикувала в тази област. Била е заместник-представител на ПСК в Кайро, а след това представител в Дамаск, където завършва Сирийския дипломатическия институт. Не са много такива дипломати. Тя приключи тези дни дипломатическия си мандат в България и преди да се замине даде интервю за "Стандарт".

- Г-жо Фириал, Вие сте в България вече четири години. Как се чувствате тук в края на дипломатическия си мандат?

- Познавам добре България. Това е една спокойна и приятелска за нас държава. Много ми е приятно тук. Българите са добри и интелигентни хора. Българската държава върви напред и е на правилен път. Запозната съм с всички области на живота в страната. Виждам, че икономиката се развива. Годишният й прираст е 2 процента, което е добре при сегашната трудна икономическа и финансова обстановка в света.

- Ще идвате ли в бъдеще в България като турист или по други поводи?

- Да, разбира се. Надявам се дори, когато някой ден се пенсионирам, да дойда тук да живея.

- Добре дошла сте. И други чужденци обикват България и се заселват у нас. На фона на битката на Ирак и Сирия с ИДИЛ много се говори за бойните успехи на Пешмергата. Каква е ролята на кюрдските бойци във въоръжените сили на Ирак, които се борят с тази терористична организация?

- Пешмергата е част от системата на отбраната на Ирак. Тя има задачата да защитава границите на автономна област Кюрдистан в Ирак.

- Какво точно означава в превод Пешмерга?

- Означава "изправящ се срещу смъртта". Това са въоръжени отряди, сформирани в началото на 20-те години на миналия век. Те се превръщат в организирани въоръжени сили през 1946 г. след основаването на Република Махабад. Тяхната мисия се уповава на вярата им в националните принципи и жертвата в името на свободата, което се превръща във важна част от самоличността на кюрдите. Те са част от Иракските въоръжени сили за защита на земята и народа на Ирак след смяната на режима през 2003 г. и превръщането на Ирак във федерална демократична обединена република, според новата Конституция. Днес силите на Пешмерга се борят за защита на Ирак от тероризма и радикализма, за запазването на правата, които иракчаните получиха след 2003 г.

- Пешмергата включва ли се в борбата на властите в Ирак в райони извън границите на иракски Кюрдистан?

- За първи път Пешмергата ще вземе участие заедно с иракските сили в предстоящата битка за освобождаване на окупирания от ИДИЛ голям град Мосул. Успехите на Пешмергата в борбата срещу Ислямска държава са видими и разбрани от цял свят. Дори американският министър на отбраната Аштън Картър се възхити от бойните успехи на кюрдските бойци, които са голяма сила, особено в наземните пехотински битки.

- Завладяната от ИДИЛ територия в Ирак все повече се свива под ударите на иракските въоръжени сили. Битката за Мосул ще бъде решаваща за разбиването на тази терористична организация. Кога ще започне тази съдбовна операция?

- Битката за Мосул наистина е решаваща. Практически тя вече е започнала. Нашите сили са на 20 километра от центъра на Мосул и на 14 километра от околностите на града.

- Съчетават ли се някак действията на Пешмергата с иракските въоръжени сили?

- В операцията за Мосул ще има координация между всички сили, които участват в битката за този втори по големина след Багдат иракски град. Всяка сила вече има своите задачи в този битка.

- Уникално за Пешмергата е, че в нея участват и жени. Това го няма в другите военни сили в арабския свят.

- В силите на Пешмерга има жени още от 60-те години на миналия век. Тогава те участват в съпротивата срещу диктаторския режим в Ирак. Те действат още от началото на кюрдската революция в Ирак. Аз съм една от тези жени, които участват в битките на Пешмергата. През 1980 г. се включих в редиците на Пешмергата. Ние сме земеделско общество. Мъжете и жените работят заедно на полето. Те са заедно и в битките.

- Само девойки ли участват или има и семейни жени с деца?

- Има и девойки, има дори и жени с деца. Аз по това време не бях омъжена, но и тогава имаше и сега има жени майки. В тези формирования жените с течение на времето станаха редовна сили. Преди бяха главно доброволци. По смелост и бойни умения те не отстъпват на мъжете.

- Говори се, че терористите бягат от жените пешмерги като дявол от тамян, защото ако ги убие жена, няма да отидат в мюсюлманския рай.

- Нека да бягат.

- България и иракски Кюрдистан имат добри приятелски връзки. Историци у нас са убедени, че в миналото прабългарите и кюрдите са живели на територии, които днес са в Кюрдистан и Северен Иран. Това твърдят историци. Има и прилика в типажа на кюрдите и българите, лицата. В кюрдския език освен това има съгласна Ж, която отсъства в арабския език.

- И аз съм чела такива научни изследвания. Мисля, че изводите им за нашите връзки в далечното минало имат основание.

- Преди две години в София гостува иракски фолклорен ансамбъл, в който имаше група от Кюрдистан. Направи ми впечатление, че някои от кюрдските танци много приличат на българите.

- Да, така е. Дори когото слушам българска народна музика, тя винаги ми напомня за нашата народна музика. Ние сме планински народ и българите също живеят в природа с много планини. Вероятно от това идва близостта.

- Между иракски Кюрдистан и България има добри политически връзки. Бившият външен министър Николай Младенов преди няколко години ходи на официално посещение в Кюрдистан, в столицата Ердил. Какви са икономическите връзки на Иракски Кюрдистан с България?

- В Кюрдистан пазарът има нужда от всякакъв вид сътрудничество и съдействие. Наистина има добри търговски контакти между Кюрдистан и България. Надявам се, че те ще продължат да се развиват и разширяват.

- Идват ли в България по различни поводи иракски кюрди?

- Доста кюрди искат да дойдат тук за бизнес или туризъм. Ако България облекчи визовия режим към нашите граждани, може да дойдат около милион туристи. Туристически компании искат да изпращат наши туристически групи тук, но засега това трудно може да стане практически.

- Къде вашите сънародници могат да извадят визи за България?

- Сега процедурата е такава, че нашите граждани трябва да ходят в Турция или в друга държава, където България има консулства. Това е трудно и отнема много време. Много е важно също и да има директни полети между София за Ербил. Това ще допринесе за развитието и на бизнесконтакти и на туристическите контакти.

- С какво искате да завършим нашия разговор?

- С това, че съм много съм доволна от четирите години, през които работих тук като дипломат.

София обучаваше иракски полицаи

Фириал Мохаммед

Международната коалиция за борба с ИДИЛ се състои от над 62 държави, начело със САЩ. Тя воюва с терористичното образувание ИДИЛ и се стреми да спре разпространението му в иракските и сирийските територии. Приятелската ни държава България има повече от една роля в борбата с тероризма в рамките на тази коалиция. България участва в двете групи по последваща работа на международната коалиция: Групата за наблюдение и борба с финансирането на терористичната група ИД и Групата за ограничаване на потока на чуждестранни бойци. Наред с това тя участва в тренирането на силите на иракската полиция на своя територия, като допринесе за обучението на 15 офицери от полицията през 2015 г. с тенденция броят им през тази година да бъде увеличен.България предостави многократно безвъзмездна помощ и чрез доставки на военна техника. Реализиран бе и обмен на разузнавателна информация с цел да бъде предотвратено финансирането и разпространението на тероризма. Тя допринася и за финансовата подкрепа чрез ЕС.

САЩ, Франция и Германия им помагат с оръжие

Много от държавите членки в Международната коалиция за борба с ИДИЛ - САЩ, Франция, Германия - снабдиха с оръжия силите на Пешмерга. САЩ изпратиха и 130 военни експерти, за да съветват иракските сили и да помагат в поставянето на военните планове. Преди два месеца приключи и подготовката на 5000 бойци в Пешмерга, снабдени с модерни оръжия. Не трябва да забравяме и ролята на съседката ни Иран, която предостави логистична помощ и активно участва в изпращането на обучаващи специалисти и военни съветници, напомня Фириал Мохаммед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай