Със синдиците в КТБ спираме грабежите

Със синдиците в КТБ спираме грабежите | StandartNews.com

Зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев коментира пред "Стандарт" изненадващия кандидат-инвеститор за фирмите на Цветан Василев, както и въвеждането на временни синдици във фалиралата КТБ. Депутатът от ГЕРБ оцени като много успешно емитирания дълг на международните пазари и обсъди какви мерки са нужни в борбата с корупцията.

Трудно е да се вярва на инвеститор като Пиер Луврие, казва Димитър Главчев

- Г-н Главчев, как ще коментирате възможната сделка за едно евро за фирмите на Цветан Василев, които имат кредити към Корпоративна търговска банка? Ще може ли държавата да си събере парите, които даде за доплащане на гарантираните депозити в КТБ?

- Приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност имат за цел да се ликвидира възможността за намаляване на активите на КТБ и да се гарантира, че държавата ще си върне парите. Тези средства не бива да тежат на българските данъкоплатци. Не сме запознати с подробностите по споменатите от вас сделки, но поставянето на подобни въпроси, каквито се коментират в публичното пространство, говорят за навременно приетите от правителството и парламента мерки, които ще гарантират защита на интересите на държавата. Промените в законодателството бяха неотложни, за да могат да се пресекат и сделки за продажба на предприятия на инвеститори с неясен произход. С промените в Закона за банковата несъстоятелност ние наблегнахме на ролята на временния синдик, който ще може да внася отменителни актове, с които да разваля сключени преди отнемането на лиценза сделки по прихващания от датата на поставяне на банката под специален надзор. Колкото до втория ви въпрос, събирането на парите от страна на държавата ще е дългосрочна процедура, като задачата на временния синдик е да защити интересите на държавата и на кредиторите на банката. Категорично на този етап мога да кажа, че ще бъде направено всичко, за да може държавата да си върне парите и нито лев да не тежи на джоба на българския данъкоплатец.

- Вдъхват ли доверие такива инвеститори като Пиер Луврие например?

- Не съм официално запознат с намеренията на такъв инвеститор, името му се коментира в публичното пространство, но повече от това, което всички четем в последните дни, не мога да кажа, нямам някаква друга информация. Навсякъде нормалната търговска практика е да се работи с утвърдени имена, а не случайни и никому неизвестни.

- Смятате ли, че ще може да бъдат събрани всички активи от затворената банка чрез поправките в закона и вкарването на временни синдици?

- Пак ще повторя това, което казах и преди малко, че силно се надявам спешните промени в закона, които предприехме, да дадат бърз и ефективен резултат и интересите на държавата да бъдат максимално защитени по отношение на този казус. Надявам се чрез уреждането на статута на временния синдик случаят да се разреши по най-добрия начин. В тази посока би помогнало и наемането на специализирано дружество за проследяване на паричните потоци.

- Как възнамерявате да решите казуса с ръководството на БНБ, на практика банковият надзор е без титулярен шеф, това не крие ли рискове?

- Риск за банковата система в момента няма никакъв. Тя работи стабилно, благодарение и на действията, които предприехме като управляващи. Изплащането на 3,5 млрд. лв. за толкова кратък период и то без сътресение беше сериозно предизвикателство. Има напрежение около ръководството на БНБ, но все пак оставката е личен акт. Въпрос на морал и принципи, не само на законови механизми е как и кога ще се разреши този казус. Виждате, че периодично се повдига този въпрос, но няма желание за крайни действия от страна на ръководителя на институцията. Така или иначе мандатът изтича в близките няколко месеца. Понякога човек може и сам да си направи подарък за рождения ден...

- Набирането на средства от международните пазари чрез емитиране на нов дълг напредва, каква е оценката в парламента за постигнатото досега?

- Аз мисля, че може да дадем положителна оценка на постигнатото досега заради исторически най-ниските лихви, а в дългосрочен аспект ще се понижи и напрежението върху бюджета. Мисля, че категорично опровергахме упреците, че се подготвят кредити с десет на сто лихва. Емитирането на нов български дълг дойде в много подходящ момент - дни след старта на мащабната програма на ЕЦБ за покупки на облигации, което доведе до спад на доходността на държавните дългови книжа в еврозоната към рекордни исторически дъна. Това се отрази позитивно на целия европейски дългов пазар и ще помогне за постигане на доста по-евтино от обичайното външно финансиране за България.

- Като основна причина за липсата на инвеститори и на растеж в икономиката бизнесът посочва съдебната система. Какви идеи имат законодателите за реформи в този така важен сектор?

- Народното събрание прие с внушително мнозинство актуализирана Стратегия за съдебна реформа. Това е само началото, основата, която трябва да осигури това, което всички, не само бизнесът, очакват.

- Ще се нанесат ли съответните поправки в законодателството за пресичане на корупцията на всички нива? Как гледате на промените в закона за даване право на митниците да могат да разследват?

- Справянето с корупцията на "всички нива" от раз и само със законодателни промени, каквито и да са те, няма как да стане толкова бързо и лесно. Необходима е политическа воля. Такава беше отчетена в докладите на Еврокомисията единствено при предишното управление на ГЕРБ. Надяваме се на подобна оценка и в сегашния мандат. Спирането на корупцията е процес, който ще отнеме известно време. Той е проблем не само на законодателство, но и на манталитет, на промяна на мисленето, което съществува у нас вече толкова години. Това, което мога да кажа на този етап, е, че проучваме успешно приложените модели в други страни - как те са се справили с това явление. Но радикалните законодателни промени изискват също и широко обществено обсъждане и подкрепа, на каквато се надяваме.

Министерски съвет работи усилено в тази посока, подготвя се стратегия за справяне с корупцията по високите етажи на властта. Така че воля от страна на управляващите в тази посока категорично не липсва. Коментира се създаването на ново антикорупционно звено, в което ще работят около 200 служители от държавното обвинение, следствието, полицията и данъчните. Доколкото знам, ще се работи и в посока намаляване на конфликтите на интереси по високите етажи на администрацията. Смятам, че като резултат от всички тези промени и мерки, в крайна сметка ще има политици с ефективни присъди, а и не само политици - стига да са с доказана вина.

- Удачно ли е предложението за поставяне на измерителни устройства на входовете и изходите на тръбите на нефто- и газопроводните магистрали у нас, за да може да се отчита потреблението и данъкът да влиза в хазната?

- Има работна група от народни представители, експерти от МФ и Агенция "Митници". Чухме и представители на петролния и на газовия бизнес, включително и на "Лукойл". В скоро време очакваме предложенията на групата, които ще бъдат поставени на обсъждане и гласуване в парламентарната Комисия за бюджет и финанси и в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай