Опазваме резерватите с проект за 4,4 млн. лв.

Опазваме резерватите с проект за 4,4 млн. лв. | StandartNews.com

Как се опазват и възстановяват резерватите в софийска област, какви животински видове живеят там и как да пазим природата. С тези въпроси се обърнахме към инж. Ирина Петкова, директор на РИОСВ - София.

- Инж. Петкова, разкажете ни за проекта за опазване, възстановяване и ремонт на резерватите в Софийска област, който РИОСВ осъществява в момента?
- Проектът "Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие, осъществяване на ремонтни дейности и оборудване в резерватите и обектите, стопанисвани от Риосв - София, в т.ч. резерват "Торфено бранище", резерват "Бистришко бранище", Поддържан резерват "Училищна гора", Поддържан резерват "Богдан", Природозащитен информационен център "Витоша" e финансиран по приоритетна ос 3 "Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на Оперативна програма околна среда 2007-2013. Основната цел на проекта е запазване на разнообразието на екосистемите и местообитанията на видовете от флората и фауната на четирите резервата и реализиране на природосъобразното им управление, отчитайки спецификата на съответната резерватна територия. Неговата реализация за нас - бенефициента - Регионална инспекция по околната среда и водите - София е истинско предизвикателство, огромна отговорност, но и цел, която смятаме за особено важна.
- Какво е уникалното за четирите резервата, които обхваща проектът? Кои са растителните и животинските видове, които виреят там? Колко от тях са защитени?
- Резерват "Торфено бранище" се намира на територията на ПП "Витоша" и съхранява най-значителния за България комплекс от високопланински торфища, както и свързаната с тях мъхова и друга влаголюбива растителност. Флората в резервата е изключително разнообразна - над 100 вида мъхове и над 200 вида водорасли. Общо 12 вида растения са включени в Червената книга на България в категория "рядък вид". Резерват "Бистришко бранище" е включен в Световната мрежа от биосферни резервати по програмата на ЮНЕСКО "Човек и биосфера", което го нарежда сред най-ценните и важни екосистеми на Земята. Той също се намира на територията на ПП "Витоша". Обитаван е от над 100 вида птици, 22 вида дребни бозайници. Резерватът е изключително богат на водорасли, лишеи, мъхове и гъби. От висшите растения 21 са включени в Червената книга на България. Поддържан резерват "Училищна гора" е обявен с цел запазване естествени дъбови гори в северните склонове на Лъкавишки рид в Западния Предбалкан. Поддържан резерват "Богдан"е обявен с цел опазването на вековни букови гори, които растат в тази местност. Възрастта на дърветата тук е 120-150 години.
- Споменахте, че провеждате лекции за учениците от 3 до 7 клас. Проявяват ли те интерес към темата и имат ли най-младите необходимата култура за опазване на природата?
- Радвам се да споделя с Вас, че децата се отнасят към опазването на околната среда изключително сериозно и смея да кажа, че са много по-отговорни от нас, възрастните, и ние можем да научим много от тях. Определено имат нужда от информираност, от това някой да провокира интереса им и да ги накара да обърнат поглед към българската природа, да се докоснат до нея и опознавайки я, да я заобичат. Децата са любознателни и пълни с идеи как можем да опазваме природата и да бъдем в хармония с нея. В резултат на нашия контакт с учениците установихме, че те наистина проявяват интерес по темата. Понякога подхождат с недоверие и скептично, но когато се "запалят", те сами търсят повече информация за това как да опознават природата и да я опазват.
- Смятате ли, че учебните програми в момента включват достатъчно информация в посока опазване на околната среда и възпитават ли достатъчно?
- Некоректно е да коментираме учебните програми. Определено има нужда от допълнителна информация, от повече материали, съответстващи на съвременните методи за достъп до информация. За мен много по-важно е да предизвикаме в децата интерес и желание сами да видят и да опознаят нашата природа, да запалим обичта и желанието за опазването й. Една от дейностите на нашия проект е свързана именно с това - интерпретация на образователни програми - дейност, която реално ще постигне една от нашите цели - повишаване на информационните функции и задачи на РИОСВ - София.
- Какво трябва и не трябва да правим, когато сме сред природата, за да опазваме нейната цялост? Кои са основните правила?
- Разбира се, когато излезем сред природата, трябва задължително да спазваме правила, особено в резерватите, които имат специален статут. В тях можем да се разхождаме само по специално маркираните за тази цел пътеки, брането на цветя и растения, ловът, паленето на огън, лагеруването и изхвърлянето на отпадъци са забранени. Живеем във време, в което не е трудно да се намери информация и затова призовавам хората, преди да тръгнат на разходка сред природата, да се информират за мястото, на което отиват, и да се запознаят с правилата, които трябва да спазват. Ние, от своя страна, ще се постараем тези правила, които се отнасят до резерватите, обект на проекта да бъдат по-достъпни и добре обявени, така че повече граждани да могат лесно да се информират и запознаят с тях и да ги спазват.
- Един от най-запомнящите се екологични проблеми в Софийска област в последните години е пожарът в Бистрица. Районът все още се възстановява от бедствието, какви мерки е предприела РИОСВ в тази посока?
- Едната от поддейностите на проекта по ОПОС е именно в тази посока: Разработване на противопожарни планове на защитени територии. Актуализирани са противопожарните планове на резерват "Торфено бранище" и на резерват "Бистришко бранище", както и разработени нови противопожарни планове на Поддържан резерват "Училищна гора" и на Поддържан резерват "Богдан". Ще бъде изградена и система за противопожарно известяване. За всеки един от четирите резервата стопанисвани от РИОСВ - София ще бъде изградено противопожарно съоръжение със система за 24-часово наблюдение, която в реално време да предупреждава за опасност от пожари, като засичат топлина, сила на вятъра, влажност и други метеорологични показатели. Сигналът ще се подава в центъра за наблюдение, който от своя страна ще предупреждава за това съответните служби. Съоръженията ще бъдат оборудвани със собствено електрозахранване от фотоволтаични панели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай