Мария Гроздева лекува травма с гунафореза

Мария Гроздева лекува травма с гунафореза | StandartNews.com

Преди броени дни двукратната олимпийска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева, носителка и на още 3 бронзови медала и най-награждаван български спортист на олимпиади и при мъжете, и при жените за всички времена, се завърна от финала на немската Бундеслига в Ротенбург, Германия, където се класира на финал в дисциплината въздушен пистолет. Специално за читателите на „Стандарт” Гроздева разкри къде я завари поканата на немския шампионат, за емоциите, спортните травми и отговорния път към Бразилия 2016-та. Този път Мария а бе в един отбор със специалиста по физикална и рехабилитационна медицина д-р Стефан Шишков.

Мария, преди броени дни се завърна от финала на Бундеслигата в Ротенбург, какви са новните от там, как се класира?

Всъщност аз бях на лагер в Белмекен, когато получих изненадвако съобщение веднага да се явя на финала в Ротенбург, защото колега стрелец от Португалия се разболял и не можел да дойде. Това беше едно много по-различно състезание от нашите шампионати – шумно е в залата, интересно, с много публика. Там беше важна победата над един човек от другия отбор. Благодарение на моето участие стигнахме до финала. На самия финиш се наложи престрелка, това е една допълнителна бърза стрелба аз уцелих деветката и така се класирахме втори.

Искам да те върна назад преди участието ти на олимпиадата в Лондон през 2012, когато се подложи на лечение с инжекционен колаген. Защо се наложи да пристъпиш към тази терапия?

Изпитвах болки в коляното и в лакътната става. Всичко започна на европейското първенство по спортна стребла в Белград през 2011 година. Тогава лекуващият лекар на нашия отбор, доктор Балю Балев, инжектира италиански гуна-колаген в ставите ми. Подложих се на лечение по схема, комбинирана с гунафореза. Преди това имаше моменти, в който не можех да държа нищо с дясната си ръка. След като открих лечението с инжекционен гуна-колаген, спортните травми вече не бяха спирачка за активния ми начин на живот и както виждате, продължавам да се състезавам. Тази година е изключително важна за мен. Ще бъде посветена на спечелването на квоти за 31-те Олимпийскиигри в Бразилия през 2016 г.

Веднага след манипулацията ли се върна в състезанието в Белград?

Върнах се в състезанието, но останах десета, въпреки че бях отлично подготвена. Отборът ни взе бронзов медал. Сега гледам напред. 2014 година беше много добра и представянето на „Гранд При” в Белград в края на миналата година го доказа. Усещам, че мога. Чувствам, че имам сили да се класирам за седма олимпиада.

Ще се довериш ли отново на италианския инжекционен колаген в борбата със спортните травми?

Да, разбира се. За моите лекари не е тайна, че инжекциите не са любимата ми манипулация. Ето защо сега прилагаме лечение с италианския физиотерапевтичен апарат Гунафорезис. Наложи се да прибегнем до тази мярка, защото преди година, след падане на ски, беше оперирана предна кръстна връзка на дясното ми коляно. Възстановявах се 4-5 месеца. Сега обаче, при по-голямо натоварване усещам напрежение и болка. За това в момента се лекувам чрез гунафореза. При нея ролята на „иглата”, която „вкарва” гуна-колагена, играе електромагнитно поле, което му помага да влезе в дълбочина и да се резорбира напълно, постигайки ефекта на инжекционното приложение. Хората сигурно се питят откъде съм толкова запозната с тия процедури?! Истината е, че откакто ставите ми бяха спасени, а старите травми напълно излекувани, вече години наред се доверявам на италианския инжекционен колаген. Аз съм живият пример за ефекта на лечението с гунафореза. При мен проблемът от преди години с лявото коляно, след диагностика с ядрено-магнитен резонанс показа, че имам износване на ставите. След лечение с инжекционен гуна колаген, болката отшумя. Същото се случи и с травмата в лакътя - благодарение на гунафорезата никога повече не усетих болка. Станала съм полупрофесионалист в тази област и съм благодарна на представителите на GUNA за това, че ме подкрепят по пътя към победата.

Доктор Шишков, чухме че двукратната ни олимпийска шампионка Мария Гроздева се e доверила на лечението с инжекционен колаген. Ще ни разкриете ли повече подробности, свързани с манипулацията с колаген, посредством приложението на апарата за резонансна електромагнитофореза?

Както Мария сама призна, страхът от инжекциите е широкоразпространен. Ето защо може да се приложи и използването на физиотерапевтична процедура чрез Гунафорезис. Това е апарат, направен специално за гуна инжекционен колаген. Неговото действие е изградено на базата на резонанс (наслагване) на две полета - електромагнитно и биофотонно. За разлика от обикновената магнитофореза, в Гунафорезис апарата освен електромагнитно поле се използва и концепцията за биофотоните. Биофотонните излъчвания за първи път са демонстрирани и доказани от италианския професор Карло Рубия - Нобелов лауреат по физика за 1984 г. Полученото поле дава по-добра възможност за по-голяма дълбочина на проникване на гуна-колагена в ставите. Това от своя страна води до висока абсорбация на лечебния продукт. Чрез гунафорезата, дали приложен инжекционно или посредством уникалния за България апарат, гуна-колагенът постигна максимален ефект върху колагеновите структури. Прилагаме го за лечение в България благодарение на д-р Анжело Чепилев. Аз, лично, закупих първия в България апарат преди 5 години.

Като първият специалист, които работи с този уникален за България апарат, сигурно имате интересни примери от Вашата практика, които по дефиниция са изглеждали невъзможни за решаване при първоначален преглед. Споделете някой от тях за слушателите на Дарик?

Имах един пациент от Равда. Той е първият, изпитал действието на гунафореза. На 70 години дойде с подуто коляно и ограничено движение в ставите. След десетата процедура с гуна инжекционен колаген за колянна става, комбинирана с гунафореза, пациентът се почувства добре – спадна оттока, възстанови се движението, пациентът беше много доволен. Като физиотерапевт препоръчвам лечението с гуна-инжекционен колаген. При серия физиотерапевтични процедури с гунафореза – ефектът наистина е много добър. В България работят над 40 гунафорезис апарата, повече информация читателите могат да намерят в сайта http://www.guna.bg/

 А какво е мнението Ви за широко предлаганите таблети и капсули за прием през устата?

Активният начин на живот и възрастовите изменения водят до физиологичното намаляване на колаген в организма. Широко разпространено е пероралното приемане на колаген. Ефектът на подобно приложение, обаче е слаб, тъй като колагенът се разгражда в стомаха. Посредством инжекционния гуна-колаген ние таргетно и в същото време физиологично стимулираме собственото производство на колаген в организма.

Наистина ли елитните клубни отбори от испанската Примера Дивисион от ранга на „Реал Мадрид” и „Барселона” официално са включили инжекционния колаген при лечение на травми в рамо­то, коляното, глезена, при разкъсване на мускулни влакна, тендинит на ахилесовото сухожилие, разтежения на връз­ките на глезена, болки в кръста и във врата?

Испанците започнаха първи преди 2-3 години. Натоварването във футбола е много голямо. Това налага лечението с инжекционен колаген. Този метод се използва не само в испанската Примера Дивисион. Едно проучване на УЕФА за периода 2003 - 2007 година показва, че мускулно-сухожилните увреждания заемат голям процент от всички травми във футбола. Като цяло боле­стите при мускулното пренапрежение в спортната медици­на са от 30 до 50 % от всички увреждания, тоест те са голяма част от всичко, което се случва на един елитен футболист или спортист. Отскоро испанската федерация по спортна медицина включи в своя „Консенсус за парентерално (инжекционно) лечение в спорта” този нов прецизен метод за лечение на ставно-мускулна и невралгична патология – инжекционно приложение на колаген с допълнителни съставки от природен произход. Това лечение вече се прилага и в Италия. Аз го прилагам като лекар на футболения клуб в Поморие, както инжекционно, така и чрез гунафореза. Широкото приложение на гуна-инжекционен колаген в спорта, далеч не го прави недостъпно. Това е лечение, което може да си позволи всеки, които има от посочените по-горе увреждания и травми. От пет години работя с физиотерапевтичния апарат Гунафорезис и го прилагам при болки навсякъде - глезени, стави, врат. Пепоръчвам го горещо!

Мария, какво ти предстои по пътя към спечелване на квота за Бразилия 2016?

Много ми е важна тази година. Само сега имаме възможност да спечелим олимпийски квоти. В началото на март сме на европейско първенство, но там няма да се раздават квоти. После 4 световни купи - в Корея, Америка, Германия и Азейбарджан. Имаме вече една квота за един от нашите състезатели – Самуил Донков. На пистолет залагаме на четирима състезатели – Антоанета Бонева, Антон Ризов, Петя Луканова и аз.

Д-р Шишков, готова ли е Мария Гроздева за спечелване на олимпийски квоти след манипулациите при Вас и д-р Виолетка Икономова?

Абсолютно готова. Обръщам ви внимание, че лечението с гуна инжекционен колаген не компрометира допинг пробите. За всеки спортист това е много важно. На Мария искам да пожелая от сърце да е жива и здрава и много успехи за Бразилия 2016!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай