Константинов: Винаги е по-добре да си отидеш сам

Константинов: Винаги е по-добре да си отидеш сам | StandartNews.com

Проф. Михаил Константинов

- Проф. Константинов, кабинетът е депозирал оставката си в Народното събрание. Какъв е вашият коментар?

- Първо да поздравим всички нормални българи с тази дългоочаквана оставка. Това е добра новина, макар че въпросът с оставката е буря в чаша вода. Нямаше никакво значение дали Орешарски ще я подаде днес, утре или на 4 август. Във всеки случай той ще бъде премиер до 5 август, когато с указ президентът ще прекрати дейността на сегашното Народно събрание, ще назначи служебен кабинет и ще определи дата за изборите.

- След евровота вие написахте следното: "Държавата е в задънена улица заради психиатричните проблеми на политиците". Какво им се случи след тези избори според вас?

- Чувството беше за някаква всеобща лудост, която обхвана българските политици, защото нямаше нито едно смислено действие - нито от страна на управляващите, нито от страна на опозицията. И нормалните хора в България буквално ходехме по улиците и се чудехме какво става. Сега гледам вече елементи на нормалност се възвръщат оттук оттам. Надявам се нещата да се стабилизират малко.

- Какви са причините за тази лудост?

- Случиха се много неща. Знаете, че обикновено се обвинява задкулисието за всичко, което се случва в България, което не е далеч от истината. Стана ясно, че това управление няма да изкара зимата по нормален начин. Винаги е по-добре да си отидеш сам, отколкото да те измъкнат от кабинета по един малко груб начин. Оттам е дошъл терминът "дефенестрация", което значи "изхвърляне от прозорец". Понятието идва от Прага, където през XV век съответните управляващи доста са бавили оставката и накрая народът влязъл и ги метнал от 10 метра височина долу на плочките, инцидентът е бил трагичен.

(по БНТ)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай