Бизнесът загуби 10 дни от празнуване

Бизнесът загуби 10 дни от празнуване | StandartNews.com

Няма как да гоним европейски стандарти, а да прекаляваме с почивките

Корнелия Нинова има куража да промени БСП, казва Пламен Грозданов

Добре или зле се отразяват върху работата на бизнеса сливането на официалните празници с почивните дни? Предпочитаме ли българските стоки пред чуждестранните? По тези и други въпроси попитахме изпълнителния директор на Съюз "Произведено в България" Пламен Грозданов, който има и свой фаворит за предстоящия конгрес на БСП.

- Г-н Грозданов, проучване на Асоциацията на индустриалния капитал показва, че повече от половината родни фирми са против дългите празници. Позитивно или негативно върху бизнеса се отразява сливането на официалните празници с почивните дни?

- Много пъти сме го обсъждали този въпрос и при нас. Становището на мнозинството от нашите членове е, че тази практика се отразява много зле на бизнеса. Това са доста популистки ходове. Вярно, удобно е за хората да се сливат празници. Но това влияе изключително лошо върху организацията на производство, особено там, където действително има сериозно производство. Сега четири дена почиваме, три дена работим и представете си първия ден след четирите почивни дни как се работи, как ще се работи в четвъртък в очакване на новите три дена и Гергьовден. Това са на практика загубени десет дни за бизнеса.

- Според проучването икономиката ни е изгубила над 400 млн. лв. от дългите празнични дни през тази година. Как бихте тълкували тези данни?

- Не знам доколко тези данни са акуратни, но при всички случаи загубите са огромни. Крайно време е да се обърнем към някаква нормална практика, каквато е в много други страни. В САЩ един служител или работник почива максимум 14 дни, а ние какво правим? Ако тръгнем да изчисляваме колко са нашите почивни дни, става нещо страшно. Днес прочетох, че вместо да догонваме страните от ЕС, ние изоставаме все повече. Ами няма как да стане с такива празници и с такова отношение към работата!

- Предпочита ли българинът да купува наши стоки?

- Нашият съюз, на всеки две години, поръчва на престижни международни агенции едно изследване за предпочитанията на българските потребители. Последните две изследвания показаха един устойчив резултат - над 90% от българите определено предпочитат наш хляб и хлебни изделия, а близо 90% - български млечни и месни продукти. И това е естествено, обяснимо и разбираемо, защото действително нашите хранителни продукти са много по-качествени, по-истински и по-чисти от всичко онова, което се предлага на нашия пазар. А за съжаление не се предлага най-доброто. И причините са много.

Неплатежоспособността на българите кара големите вериги да внасят по-евтини стоки. И тъй като няма контрол върху качеството, затова се предлагат неща, които са на много ниски цени и съмнително качество от гледна точка на съдържание. Има и други стоки, в които има доста висок процент на предпочитания на българското производство - парфюмерия и козметика, някои видове конфекция, обувки. Когато отидем към стоки от технически характер - бяла техника, различни видове машини и съоръжения, там определено предпочитанията са към чужди стоки. По възрастови групи доста е висок процентът на хората от по-старото поколение, които като правило предпочитат българското. При младото поколение, макар и в по-малък процент, също предпочитат българската стока.

- Какво се прави в тази посока?

- От години правим кампания "Избирам българското", "Да купуваме българското". Водим я с наши сили и средства. Въпреки това забелязваме една тенденция в последните години за ориентиране към реклама на българското производство. Самото обсъждане на проектозакона за изменение и допълнение на закона за защита на конкуренцията, който се превърна в почти 4-годишна сага и беше обсъждан от три парламента, в голяма степен постави този въпрос в центъра на общественото внимание и принуди даже огромни търговски вериги да обърнат внимание на българското производство и да започнат да го рекламират.

- А защитава ли достатъчно родното производство законът за защита на конкуренцията?

- Мина половин година, откакто излезе методиката за приложение на Закона, може би е време да се направи един анализ как той работи и доколко е спомогнал за урегулиране на взаимоотношенията между производител-доставчик-търговец и т.н. Отсега може да се каже, че има промяна в начина, по който се оперира на пазара на дребно. Като че ли процесът стана по-прозрачен, но не бих казал, че се наблюдава подобряване на положението на българските производители доставчици. Българският народ има една хубава поговорка: "Преоблякъл се Илия, пак в тия". Но ще следим процесите.

- Обмисляте ли да създадете търговски вериги само с български стоки?

- Това няма как да стане. Живеем вече в глобален свят. Хората свикнаха да имат право на избор. Много мили и родолюбиви са подобни идеи, но това не е пазарен подход. Не е сериозно.

- Понеже говорим за пазарен подход, няма как да не ви попитам за това дали удря по бизнеса ни наложеното руско ембарго?
- Доста сериозно ни удари руското ембарго. И то не толкова от гледна точка на нашия износ за Русия, който за съжаление с всяка изминала година все повече спада. Проблемът дойде от там, че затварянето на руския пазар доведе до пренасочването на много европейски хранителни стоки към страните в Югоизточна Европа. По изчисления на земеделското министерство над 300 млн. са загубите на българския бизнес именно от тези процеси. Допълнителен удар върху животновъдството и млекопреработващата промишленост бе падането на квотите за млякото. Проблемите са много сериозни. Не бих изключил и това, че по-сериозен трябва да е контролът в търговските вериги по отношение на качество, етикетировка на чуждите стоки в нашата страна.

- Като председател на едни от най-големите съюзи у нас, следите процесите в БСП. С какво Корнелия Нинова успя да привлече толкова симпатизанти?

- Почвам с уговорката, че Съюзът не може да има позиция по един такъв политически въпрос. Ние сме непартийна организация и равноотдалечени от всички партии. Нас ни интересува общата бизнес среда в страната. Мога да отговоря на въпросите ви в лично качество.

- И то е?

- Поначало имам чувството, че България се нуждае от малко по-друг политически елит. Преди всичко да е национално отговорен. Второ - да е интелигентен и трето - да има куража да провежда реформи, които са от интерес на всеки български гражданин. Корнелия Нинова безспорно е един човек с много качества. И едно от най-важните е, че има кураж, че тръгна да прави нещо, които никой не е правил в една партия, каквато е БСП. Второ, тя е доста прагматичен човек. И това, което за нас е много важно - тя има опит в бизнеса.

- А какво ви притеснява в кандидатурата на Михаил Миков?

- Г-н Миков е интелигентен и опитен политик. Нищо против неговата кандидатура. Но това, което мен лично ме притеснява, е целият сегашен екип, който вече повече от 15 г. е в ръководството на партията. Какво стана през последните години? БСП загуби повече от 10 избора, губи влияние, затвори се в себе си. Резултатът - свидетели сме на едно роене на лявото. Имаме "Движение 21", АБВ, имаме Кадиевата партия, имаме БСП. Всяка една държава, в това число и България се нуждае от силна лява партия, както и от силна дясна такава, за да може в спора да се търси истината и да се намират решения, които ще са от полза за обществото.

- Сега се говори за автентичното ляво.

- Какво означава автентичното ляво, към кого се адресират посланията, кои са тия, които го представляват? Гледа ли се, примерно, към интелигенцията, към младите хора? Какво е бъдещето на едни леви послания, ако те не са адресирани към младите и интелигентните, към онези, които спомагат общественото развитие? Иска ми се, каквито и да са резултатите от този конгрес, да се дадат послания за намиране на обща платформа на всички онези, които се придържат към някакви леви идеи. Аз изповядвам по-либерални възгледи от тези традиционни за БСП. Но и аз смятам, че държавата трябва да има своите регулаторни и социални отговорности. Вижте крайните неолиберални теории до какво докараха цяла Европа и нас включително. С времето, но при нас този процес протича бавно, ще отидем към либерално-консервативния модел. Няма как да избягаме от това. Но трябва малко повече време, тъй като сме една сравнително млада демокрация. Нека да има и ляво и дясно, но да не забравяме, че България е над всичко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай