500 хил. туристи от Турция на ски у нас

500 хил. туристи от Турция на ски у нас | StandartNews.com

През 2014 г. българските граждани в южната ни съседка са изпратили в страната $830 млн.

Големите инвестиционни проекти изискват политическа подкрепа, каза посланикът на Турция Н. Пр. Сюлейман Гьокче

Интервюто с посланика на Турция Н. Пр. Сюлейман Гьокче е взето преди Турция да свали руския самолет Су-24. Затова няма въпрос дали свалянето на самолета и последвалата реакция на Русия ще се отразят на взаимоотношенията на Турция с България.

- Ваше превъзходителство, как се развиват традиционно приятелските и взаимоизгодни добросъседски отношения между България и Турция. Каква е равносметката от 2015 г.?

- 2015 г. беше една добра година, но можеше да бъде по-добра. Надявам се, че 2016 г. ще е по-добра. В двустранните търговски и инвестиционни отношения нямаше съществен напредък. Това, което би спомогнало за развитието на този процес, е двустранната политическа воля. Има изпуснати възможности, които за съжаление няма как да се върнат. Тези възможности, разбира се, се реализират в последствие в други страни. Надявам се, че през следващата 2016 г. тези възможности няма да бъдат пропуснати. Защото изпуснатата възможност се разглежда като изпусната възможност за инвестиция. Когато инвестицията я няма, това води до увеличаване на безработицата и до мигриране в чужбина. Така че е много важно в правилното време да се вземат правилните решения.

- Бихте ли дали пример за случващите се значими неща в икономическите област на двустранното сътрудничество? Каква е перспективата за следващата 2016 г.?

- И в двете страни има съществен напредък в реализирането на инфраструктурните проекти. По-добрата инфраструктура улеснява търговския обмен и инвестирането. А развитието на сътрудничеството на полезна двустранна основа води до повишаване на стандарта на живот. Така голяма част от отиващите на други места в чужбина турски инвестиции биха могли да дойдат в България. През 2016 г. очакваме да се увеличат посещенията на високо ниво. Трябва да се провеждат и бизнес форуми и съвещания. Защото за съжаление инвестициите не могат да бъдат отделени от политиката. Това е една реалност. В този смисъл големите инвестиционни проекти изискват голяма политическа подкрепа. Аз се надявам политическите контакти и визити да се увеличат и да дадат отражение върху бизнеса и инвестиционния климат.

- Туризмът е важна област от икономиките на България и Турция. Какво е нивото на туристическия обмен между България и Турция ?

- Отношенията в туризма се развиват положително. В България беше създадено Министерство на туризма, което според нас е много важна и положителна стъпка. Туризмът е сектор, в който инвестициите водят до увеличаване на печалбите с няколко пъти над инвестираната сума. Но същевременно сферата на туризма се влияе от международните събития или конюнктури. За двустранните отношения в тази област искам да отбележа, че двустранния туристически поток има увеличение. Защото наистина няма нищо по-нормално от сътрудничеството между две съседни и приятелски страни.

- В цифри това какво означава ?

- Към края на 2014 г. посещаемостта между двете страни беше общо около 2,5 млн. души. 1,5 млн. български граждани посетиха Турция и около 1 млн. души от Турция посетиха България. Ако погледнем в перата на този процес, ще видим търговия, туристическо раздвижване, инвестиции и др. Около 300 000 турски туристи са били в България за зимните спортове. Тази цифра спокойно може да се увеличи и да достигне до 500 000. Но тя не се реализира заради визовия режим. Това го знаят и българските власти. Увеличаването на полетите на "Турските авиолинии" за България, което е факт, увеличава възможностите не само за турските туристи, а и за туристи от други държави да дойдат в България с техни полети. "Турските авиолинии" са една от най-големите авиокомпании в света. Тя е компания с най-много дестинации в света. Нейните самолети летят до 280 дестинации в 111 страни. През последните 4 години "Турските авиолинии" печелят наградата за най-добра авиокомпания в Европа. През следващите 5 години компанията ще стане още по-голяма, защото най-голямото ново летище в Истанбул ще бъде завършено.

- Много български граждани намират работа в Турция. Добре платени ли са ?

- По данни на Световната банка, паричните трансфери от чужбина за България в най-голямата си част са от Турция. През 2014 г. българските граждани, работещи в Турция, са изпратили в България 830 млн. щатски долара. Сред следващите 11 страни се нареждат държави от Европа, съседни балкански страни и Северна Америка. Паричните преводи от Турция към България съставляват 1,5% от брутния вътрешен продукт на България. Най-много български граждани в чужбина живеят в Турция. Припечеленото от тях там се връща в България като пари, търговия, капиталовложения, т.е. в крайна сметка като печалба.

- Турция как се отнася към българската работна ръка ?

- Ние сме доволни, защото това дава допълнителен тласък на връзките между двете страни. Хубаво е тези данни да бъдат анализирани и да се направят правилните изводи. Ние ги публикуваме в интернет страницата на посолството и в социалните мрежи на български, турски и английски език. Призоваваме читателите на в. "Стандарт" да ги прочетат. Пожелавам също предстоящата 2016 г. да донесе на Турция и на България здраве, щастие, приятелство, добросъседски отношения и просперитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай