Отчаян опит за спасяване на икономиката

Отчаян опит за спасяване на икономиката | StandartNews.com

Владимир Малчев, анализатор

Събитията в Украйна и заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък бяха двигателите на всичко по-интересно по пазарите през изминалата седмица. В сряда оптимизмът завладя инвеститорите в рискови активи, след като президентите на Украйна и Русия анонсираха споразумение за пътна карта за решаване на конфликта между двете страни. Акциите на Стария континент и особено тези в Русия реагираха с мощно поскъпване. Деноминираният в долари руски борсов индекс RTS завърши с над 5,5% седмично повишение. Предизвиканите от подобни новини резки движения в цените на борсови активи рядко са устойчиви и са под угрозата от рязък обрат при първите съмнения, че нещата не са точно така, както са си ги представяли инвеститорите.

С малко по-траен и фундаментален характер бяха новините от ЕЦБ. Доста изненадващо банката предприе ново понижение на лихвените си проценти до 0,05%, които преди това бяха 0,15%. Със същата стъпка от 0,10% ЕЦБ увеличи лихвата, която търговските банки от Еврозоната й плащат, за да депозират при нея ненужната си ликвидност. Това е почти отчаян, опит на ЕЦБ да принуди банките да кредитират по-активно реалната икономика. Драги още по-настоятелно изиска от правителствата на страните членки да забравят популизма и търсенето на лесни решения и да предприемат болезнените, но необходими структурни реформи, които да стимулират предприемачеството и растежа на икономиката. Марио Драги наистина изглежда притиснат от европейските политици да свърши и тяхната работа, а в същото време в джоба му остана един по-сериозен ход - имплементиране на програма за изкупуване на активи от търговските банки, подобна на тази в САЩ. QE е програмата на Федералния резерв за вливане на ликвидност в икономиката чрез изкупуване на ценни книжа, собственост на търговските банки. Но ЕЦБ е способна само на олекотена версия на QE, защото правната уредба в Еврозоната не позволява на централната банка да купува директно правителствен дълг. Когато програмата стартира, вероятно към края на годината, ЕЦБ ще изкупува от търговските банки обезпечени облигации или други ценни книжа, обезпечени с активи, които традиционно са корпоративен дълг и дълг на домакинствата.

По този начин позитивизмът от надеждата за примирие в Украйна намери продължение, което доведе до нов възход на акциите в Европа и седмичен ръст около 3%.

От новите мерки на ЕЦБ силно пострада еврото. За 5 дни то изтри близо 1,5% от стойността си и спадна под 1,30 долара. Златото поевтиня с около 20 долара за тройунция до 1268 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай