Има ли полза от хлапаци пред урните

Има ли полза от хлапаци пред урните | StandartNews.com

Да се променя конституцията само за 50 000 гласоподаватели не си струва

Създаването на парламентарната комисия за конституционни реформи в областта на съдебната система очаквано предизвика законодателен ентусиазъм в Народното събрание. Пръв повлече крак депутатът от ГЕРБ Иван Андонов, който поиска навършилите 16 години да застават пред урните. Идеята не е нито нова - у нас първи предложиха това партия "Зелените" - а още по-малко българска. Тийнейджърите имат право на глас в Австрия, Бразилия, Никарагуа, Малта, някои немски провинции и в швейцарския кантон Гларус. В Обединеното кралство, в което 16-годишните се ползват с всички останали права, включително и да се женят, теглят заеми и служат в армията, дебатът за подобно сваляне на възрастовия избирателен ценз се води вече десетилетия от лейбъристите. Въпреки че на Острова възрастта за гласоподавателите беше свалена от 21 на 18 г. едва през 1969 г. А в САЩ - през 1971 г. В Етиопия и Индонезия са намерили "златното сечение" от 17 години.

Както и в Северна Корея. Не че там това има значение. Че днешните юноши са социално по-зрели от бащите си и дядовците си, е безспорен факт. И са информирани много повече благодарение на интернет.

Въпросът е струва ли си това?

Мотивите на вносителя на проектозакона звучат логично и убедително. Да се насърчат младите към политическа отговорност за съдбата на нацията, да се ангажират с това от по-ранна възраст и т.н. Вярно е, но на практика няма да измени общата картина на изборните резултати.
Първо, според експертите, при сегашната катастрофална демографска ситуация от това право на глас ще се възползват не повече от 50 000 млади хора. Да, много е вероятно те да отидат да гласуват, водени ако не от друго, то поне от любопитство - първото гласуване е като първия секс. Но никоя партия няма да спечели от това. Ще спечелят само ромските кланове, които ще могат да изтъргуват допълнителни гласове.
Второ, ако се приеме все пак такава конституционна поправка, то тя ще бъде вързана с куп други правни промени. След като официално си признат за пълнолетен,

значи си изцяло отговорен пред закона

Т.е. ще трябва да се коригират всички параграфи в НПК и НК, според които сега до 18 години извършилите престъпления лица се водят непълнолетни. А също и такива в Кодекса на труда.
Това все пак са бели кахъри. По-лошото е, че предложението само по себе си ще повлече истинска лавина от предложения за промени на отделни членове и параграфи. Така и така ще променяме конституцията, дайте да направим и други неща! Едни ще поискат отмяна на двойното гражданство, други ще искат образователен ценз, трети - връщане на смъртното наказание, четвърти - преки избори на областните управители, пети - премахване на вицепрезидентската институция, шести - химна "Шуми Марица"... Самото им обсъждане и гласуване направо ще парализира работата на парламента, вместо да се занимава с наистина важни и неотложни дела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай