Драги буди инфлацията

Драги буди инфлацията | StandartNews.com

Лоши новини обезсърчават инвеститорите на БФБ, силна седмица на световните борси

Владимир Малчев,
управител и инвестиционен консултант, ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Българска фондова борса /БФБ/ остави зад гърба си поредната седмица на апатия и липса на инвеститорски интерес.

Кризата с Корпоративна търговска банка от лятото с всичките й последствия върху инвеститорското доверие и върху конкретни публични компании, свързани по един или друг начин с банката, са основният фактор за спада на цените на родните акции през последните месеци. Но лошите новини за инвеститорите на БФБ изглежда нямат край. Поредно разочарование за тях беше идеята на новото правителство да обложи с такса сделките на капиталовия пазар, който и без това е в тежко състояние. Тези дни дойде още по-голям удар върху инвестиционния климат, след като българският съд в лицето на ВАС на практика отне едно от основните права на миноритарните акционери, инвестиращи в български акции, право, което е гарантирано на всичко модерни капиталови пазари по света.

Става дума за възможността на един инвеститор да продаде акциите си в публична компания по справедлива цена, когато контролното участие в нея смени собствеността си пряко или косвено, съответно новият собственик предоставя възможност на дребните акционери да напуснат инвестицията си посредством т.нар. търгово предложение. Това основно право е заложено в европейското законодателство, съответно е залегнало и в българските закони, уреждащи отношенията на капиталовия пазар.

Подобно решение на ВАС не може да се счита за събитие с еднократен негативен ефект, точно обратното, може да донесе дългосрочни тежки последствия за капиталовия пазар, ако това фундаментално право на миноритарните акционери не бъде укрепено. Неслучайно цените на родните акции продължават да поевтиняват, докато всички основни капиталови пазари по света регистрираха поредната си изключително силна седмица.

Като цяло последните дни бяха спокойни за пазарите, докато не дойде изявлението на президента на Европейската централна банка в петък, което разтърси всички основни финансови пазари. Драги в общи линии изрази силното си безпокойство от ниската инфлация в Еврозоната и намерението си да направи всичко по силите си, за да вдигне инфлацията към ниво от 2%, каквато е целта на политиката на ЕЦБ. Това накратко означава, че ЕЦБ смята да наводни търговските банки с евтини пари, за да ги накара да кредитират, фирмите да инвестират, а домакинствата да потребяват повече.

Ефектът от тези думи беше доста силен. На първо място те засегнаха еврото, което имаше една позитивна седмица до момента, но изведнъж се срина, губейки над 1 цент спрямо американския долар. Пазарите на акции, традиционно за такива новини от централните банки, реагираха с бурни покупки, което изведе американските акции до нов исторически връх, а в Европа цените удариха неколкоседмичен връх. Златото успя да поскъпне за трета поредна седмица и да премине границата от 1200 долара за тройунция, докато петролът най-сетне спря потъването си и отчете първото си седмично повишение след седем седмици на непрекъснато поевтиняване. Остава само да видим дали решителността на Марио Драги от думи ще се превърне в наистина агресивни монетарни мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай