Милиардери без дипломи

Милиардери без дипломи | StandartNews.com

Повечето от тях печелят от високите технологии

"Ние не се нуждаем от образование", изпяха "Пинк Флойд" през 1979 година и явно някои от най-емблематичните фигури в света на бизнеса са ги чули с удоволствие. Защото Роман Абрамович, Марк Зукърбърг и Бил Гейтс на младини са се вълнували много повече от възможностите да забогатеят, отколкото от тези да завършат университети с една-две дипломи. Под небето има много изгряващи предприемачи, които успяват и без заветната тапия. Повечето от тях печелят парите си във високите технологии. Трупат милиони, без да са завършили колеж. Доказват го биографиите си. Питър Тийл е от първите акционери в серия от проспериращи новосъздадени компании, сред които са Фейсбук, Yelp и LinkedIn. Известният рисков капиталист дори предложи наскоро на 20 души под 20 да зарежат класните стаи, за да се посветят на разработки, обещаващи светло финансово и стратегическо бъдеще. Един от тях е българин - Делян Аспарухов, който от години живее в САЩ. От известно време той работи върху приложение, което помага за терапията на деца и възрастни с аутизъм. Скоро ще чуваме все повече за него.

Бил Гейтс създава Майкрософт на 19

Описван като гениален визионер, а понякога и като тираничен бизнесмен без задръжки, Бил Гейтс оказва неоспоримо влияние върху развитието на цифровата технология. И най-върлите му критици приемат очевидното - той поставя началото на една от най-великите революции в съвременната история. Просто превръща недостъпната тогава компютърна технология на 70-те години на ХХ век в лесен за използване от всички инструмент. Така осигурява работни места и богатство на много хора в хода на целия процес.

Гейтс, чието състояние днес е 81 милиарда долара, се записва в Харвард през 1973-а. Но точно тогава вижда големите възможности на компютърния бизнес и прави изключително рискована стъпка - прекъсва следването за ужас на своите родители. Година преди да излезе в "пенсия", милиардерът най-после получава документ за висше образование, липсата на който не му попречи да създаде най-голямата компания за производство на софтуер. "Ето как виждам света и това би трябвало да изясни всичко: Аз съм оптимист. Но нетърпелив оптимист", е философията на Гейтс.

Състоянието на Пол Алън днес е 16,3 милиарда долара. Роденият в Сиатъл умник от дете има интерес към техниката. На 13 постъпва в колежа в Лейксайд заедно с властелина на компютрите Бил Гейтс. Двамата бързо се сприятеляват - имат сходни интереси. Тогава все още не осъзнават силата на бъдещия тандем Гейтс-Алън. Без него информатиката едва ли би достигнала сегашните си висоти. Алън следва в продължение на няколко години информационни технологии в държавния университет на щата Вашингтон. Не е особено увлечен от преподаването и прекъсва, за да постъпи на работа като програмист в предприятие на компанията "Хъниуел" в Масачузетс. По онова време Пол е в постоянна връзка с приятеля си Бил, тогава студент в Харвард. През 1974 г. при гостуване при Бил той се запознава с възможностите на персоналния компютър Altair 8800. Предлага на Гейтс да основат фирма за информационни технологии. Регистрират я под името "Майкрософт" през лятото на 1975 г., когато Гейтс е едва на 19. Младите Пол и Бил започват общата си дейност с много ентусиазъм. За кратко време създават програма на компютърния език бейзик за микрокомпютъра Mits Altair. В автобиографията си Пол Алън отбелязва, че споменатият компютър е бил първият, с който му се е случило да работи.

Джобс започва в гараж

Стив Джобс почина през 2011-а и остави състояние от 7 милиарда долара. Роден на 24 февруари 1955-а, той е нежелано дете. Родителите на майка му са против връзката й със сириеца Абдулах Джандали, неговия баща. Те я принуждават да даде бебето за осиновяване. Интересен е фактът, че майка му Джоан иска бъдещите осиновители да са завършили колеж. Съдбата обаче има други планове - той попада на необразовани хора. Те обаче обещават на Джоан, че когато момчето порасне, ще му осигурят университетско образование. Затова работят усилено и прилежно спестяват за студентския фонд. Когато Стив завършва гимназия, сумата е скромна, но достатъчна. Джобс обаче е станал още по-своенравен и не се старае да ги улесни.
"Навърших пълнолетие във вълшебна епоха. Съзнанието ни бе възвисено от дзен и ЛСД. Последното беше дълбоко преживяване, едно от най-важните неща в живота ми. Този наркотик ти разкрива, че медалът има и друга страна. Когато ефектът премине, вече не си го спомняш, но го знаеш. ЛСД изостри сетивата ми за онова, което е важно - да създаваш велики неща, а не просто да печелиш пари и да оставиш колкото може повече в историята и човешкото съзнание", признава той по-късно.

Първоначално Стив обмисля идеята изобщо да не ходи в университет. Не иска да учи в "Бъркли", където е неговият приятел Стив Возняк. Не го блазни и "Станфорд", който е буквално на няколко преки от тях и е много вероятно да му даде стипендия. Избира "Рийд", частно либерално учебно заведение в Орегон и едно от най-скъпите в страната. Университетът е известен със свободната хипарска атмосфера, комбинирана малко парадоксално със строги академични стандарти и престижни дипломи.
Университетът бързо дотяга на Джобс. Той харесва "Рийд", но не и задължителните курсове там. За своя изненада открива, че въпреки хипарската слава на учебното заведение, изискванията са доста строги. Освен това, както споделя по-късно, Джобс започва да чувства вина, че харчи парите на родителите си за нещо, от което не вижда никаква ползва.
"Всички спестени с много труд пари на нашите отиваха за моето образование. Не знаех какво искам от живота и как университетът ще ми помогне да разбера. А там прахосвах финикийските знаци, които родителите ми бяха изкарвали цял живот. Затова след първия семестър реших да напусна и да чакам всичко да се нареди от само себе си. Щом прекъснах, вече можех да не ходя на лекциите, които не ми бяха интересни", казва Стив в една от прочутите си речи в "Станфорд", която четем в книгата "Стив Джобс" от Уолтър Айзъксън.

Позволяват на умния младеж да ходи на занятия и да живее в общежитието при приятелите си дори след като престава да плаща таксите. Сред интересните е курсът по калиграфия, който привлича вниманието му, когато вижда няколко красиво оформени плаката в студентското градче. Съзнателно търси пресечната точка между изкуство и техника. Във всичките му продукти по-късно технологиите са комбинирани с изящен дизайн, елегантност, емоция, дори романтика. Курсът по калиграфия се оказва много важен.

В същото време Джобс води бохемски живот в околностите на "Рийд". През повечето време ходи бос, а при сняг - със сандали. Студентката му Елизабет Холмс (която също по-късно напуска университета и днес е най-младата милиардерка) му готви, като се старае да се съобразява с безумните му диети. Той връща бутилки от безалкохолно, за да печели джобни, продължава да посещава безплатните неделни обеди в храма на Кришна. Стои с яке в неотоплявания преустроен гараж, където живее за 20 долара на месец. Когато му трябват пари, работи в лабораторията на факултета по психология, където поддържа осветлението, използвано за изучаване на животинското поведение. Именно в този гараж със Стив Возняк основават "Епъл". "Светът рядко вижда човек, който въздейства толкова дълбоко като Стив - ефектът от неговата личност и дейност ще чувстват поколения наред. За тези от нас, които имаха щастието да работят с него, това беше изключително голяма чест. Стив ще ми липсва много", споделя Возняк.

Зукърбърг ръководи Фейсбук от общежитието

Роденият преди 30 години Марк Зукърбърг израства със своите трима братя и сестри в намиращия се наблизо до Ню Йорк град Добс Фери. На 12 той използва Atari BASIC, за да създаде програма за съобщения, която баща му прилага в зъболекарския си кабинет. После посещава елитното училище "Филипс Екзитър" в Ню Хампшир. Докато все още е в гимназията, прави платформа за стрийминг на музика, към която AOL и "Майкрософт" проявяват интерес. Младият Зукърбърг обаче отказва и на двете компании. След гимназията се записва в Харвард през 2002 г., където бързо се прочува с уменията си да програмира. След втората си година той решава да прекрати следването и да се концентрира върху Фейсбук, който по това време ръководи от стаята в университетското общежитие. Така и не успява да завърши Харвард. За 2013 г. приходите на компанията му достигат 7,8 милиарда долара, а по последни данни активните потребители са 1 милиард и 32 милиона. Състоянието на Марк днес е 34 милиарда.

Тези дни Зукърбърг си купи имот на Хаваите за 100 милиона. Вероятно върху 2800-те декара той възнамерява да вдигне частно убежище. Според хавайските закони достъпът до плажа на Зукърбърг ще трябва да остане свободен, тъй като на островите няма закон, разрешаващ приватизация. Засега това е последната покупка на недвижима собственост от основателя на Фейсбук. През 2010 г. той беше наел скромен имот близо до главната квартира на компанията си, за да почива там след 16-часов работен ден. През следващата година похарчи 7 милиона за обновяване на резиденция в Пало Алто, която беше скромна в сравнение с домовете на другите милиардери в района. После купи срещу 30 милиона четири къщи с имоти около своята, за да предотврати продажбата им на непознати. Причината бе, че дилър на недвижими имоти ги рекламираше на пазара като "намиращи се в съседство с Марк Зукърбърг". Но геният е и щедър благотворител. Преди дни основателят на най-голямата социална мрежа в света и жена му Присила Чан отпуснаха 25 милиона долара за борба с вируса ебола.
Шон Паркър, създателят на Напстър и по-късно президент на Фейсбук, също никога не е ходил в колеж. Днес той е партньор на Питър Тийл, заема и ръководни постове в Spotify и Yammer. Състоянието му е 3, 2 милиарда долара.

Бащата на Туитър става в 5.30

Казват, че в нощта на партито за старта на Туитър всички били адски пияни. Същевременно купонът е бил як, с най-готините жени с тела на богини. Завистливите коментари отбелязват, че дамите били облечени предимно в "Диор". За всичко това е виновен Джак Дорси. Създателят на Туитър се мести в Ню Йорк, за да учи в местен университет. Бил впечатлен от системите за комуникация на таксиметровите автомобили в мегаполиса. Те вдъхновяват младежа да ги комбинира с възможностите на социалната мрежа Лайвджърнъл и така да създаде Туитър. Самата социална мрежа се ражда като страничен проект на стартъп компанията "Одео", в която Дорси работи, след като напуска университета. Притежателят на 2, 6 милиарда долара споделя, че става сутрин в 5.30 часа, за да медитира, а след това тича 10 километра.

За мнозина 37-годишният Дорси е гений като Стив Джобс. Акциите на Туитър вече се търгуват на фондовата борса, като стойността на компанията достигна 17 милиарда долара. "Синята птичка" (част от логото на социалната мрежа) е харесвана и използвана от Барак Обама до Джъстин Бийбър и дори от новия ирански президент.

Евън Уилямс също е сред основателите на Туитър. Израснал в Небраска, той учи в тамошния университет "Линкълн", който напуска след година и половина. Първият му успех идва с компанията, а днес притежава 3,1 милиарда долара. 42-годишният предприемач е главен изпълнителен директор на Туитър от 2008-ма, след като измества Джак Дорси, който става председател на борда.

Азим Премджи напуска "Станфорд" на 21 след смъртта на баща си. По-късно той основава Wipro, която управлява и до днес. В момента притежава 7,3 милиарда долара, с което е най-богатият индиец.

Лари Елисън напуска университета в Илиноис във втори курс по тъжен повод - смъртта на майка му. Следва още една неуспешна година в университета в Чикаго, преди да се премести в Калифорния през 1964-а. 13 години след това той създава софтуерната си компанията "Оракъл". Не е ясно дали се чувства недооценен в академичните среди заради липсата на диплома от висше учебно заведение. Но състоянието му от почти 51 милиарда долара го нарежда след отличниците. Преди няколко години Елисън въведе компанията си на абсолютно нов пазар - хардуерния бизнес. Това се случи след придобиването на Sun Microsystems. "Независимо колко си голям, единственият начин да оцелееш, е да се пресъздаваш", казва той.

70-годишният съосновател и главен изпълнителен директор на софтуерния гигант обаче обяви на 18 септември, че се оттегля от поста, въпреки че остава като изпълнителен председател на Борда на директорите и главен технологичен директор. Когато го питат защо продължава да ходи на работа, Елисън отговаря: "Обичам да се съревновавам и да побеждавам". Той притежава огромно имение, остров, авиокомпания, частно голф игрище, тенис клуб и яхти. Колекционира самолети, автомобили, лодки и произведения на изкуството. Със същата лекота купува компании и сключва брак (женил се е четири пъти). Елисън се слави като един от най-разточителните милиардери в ИТ индустрията.

По оценка на "Форбс" Роман Абрамович притежава 13,4 милиарда долара, което го поставя на 53-о място в списъка на най-богатите на планетата. Руският олигарх особено внимателно пази подробности около своята биография, особено що се отнася до образованието. Според някои информации той не е успял да влезе във висше училище в Москва и затова учил в Ухтимския индустриален институт. После се появи информация, че е постъпил в Московския институт за нефт и газ "Губкина". Името на Абрамович обаче не било нито в един от списъците на двата университета. После Абрамович някак получил диплома за юрист от Московската държавна академия. Тази информация се потвърждава, но пък той е завършил за кратък срок - от 1999 до 2001-ва. Сред любимите му изрази е: "За да успееш, трябва много да мълчиш и много да записваш."

Стив Балмър, доскорошният директор на "Майкрософт", притежава степен по математика и икономика. Но в момента, в който започва да работи в "Проктър и Гембъл", напуска Станфорд.

Предприемачът Пийт Кашмор никога не е посещавал университет. През 2012 г. "Тайм" го поставя в списъка на 100-те най-влиятелни хора в света. Това не е случайно - на 19 създава уебсайта Mashable за различни интересни новини в областта на новите технологии и развлекателната индустрия. Към днешна дата всеки месец сайтът привлича по 20 милиона уникални потребители. Като малък Кашмор има проблеми със здравето, които му пречат да посещава редовно училище и да кандидатства в университет.

Преди да постигне световна слава със скандалната торент услуга за споделяне на музикални файлове Napster, Шон Фанинг напуска университета "Нортийстън". Посвещава се на проекта да превърне музиката в нещо безплатно и максимално достъпно. Но докато още е в училище, пуска сайта си върху стар компютър Apple Macintosh.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай